Hlavní obsah

Kanada se stahuje z Afghánistánu, Nizozemci posilují

Kábul

Kanada ve čtvrtek formálně ukončila bojové působení svých jednotek v Afghánistánu. Měla tam 2850 vojáků nasazených na horkém jihu. V Afghánistánu zůstávají jen kanadští instruktoři. Naopak Nizozemsko do země vyslalo 160 vojáků jako posily ke stávajícím. V zemi ale nyní má jen instruktory.

Foto: Profimedia.cz

Kanadští výsadkáři v Afghánistánu

Článek

Kanaďané odešli krátce poté, co americký prezident Barack Obama oznámil, že letos stáhne 10 000 vojáků a do konce příštího roku 33 000.

Kanada měla v Afghánistánu šestý početně největší kontingent. V zemi ale nadále bude působit 950 kanadských instruktorů. V zemi padlo 157 Kanaďanů, což vyvolávalo protesty v zemi.

Kanaďané působili na neklidném jihu, kde je Tálibán velmi aktivní. Stále se jej nedaří porazit, mírová jednání jsou v plenkách a afghánské vedení zatím není schopné dosáhnout v zemi bezpečnosti.

Násilí se navíc rozrůstá z původních regionů na jihu a východě i do dalších, dosud relativně bezpečných oblastí na severu a západě země. Ve čtvrtek zahynulo osm policistů při výbuchu nálože nastražené na silnici v provincii Džauzdžán. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

V uplynulých dvou dnech se odehrávaly prudké boje ve východní části země, při nichž bylo zabito osm desítek osob - z poloviny povstaleckých ozbrojenců, přes tři desítky policistů a zbytek civilisté.

Stahování

Přes pokračující boje a násilí postupně začíná stahování. Pět stovek vojáků do konce roku 2012 stáhne také Velká Británie, oznámil ve středu její premiér David Cameron. Británie pak bude mít v Afghánistánu 9000 mužů.

Naopak Nizozemsko do Afghánistánu vyslalo dalších 160 vojáků. Jejich hlavním posláním ale bude výcvik policistů v provincii Kunduz na severu země. Nizozemci již mají v oblasti 225 instruktorů; všichni budou pod ochranou německých vojáků. Do poloviny roku 2014, kdy by měly afghánské bezpečnostní síly převzít plně odpovědnost za bezpečnostní situaci, bude v jejich zemi působit celkem 545 nizozemských vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám