Hlavní obsah

Libyjští vzbouřenci po těžkých bojích postoupili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází/Řím

Po dvou dnech intenzivních bojů se libyjští povstalci přiblížili k Tripolisu na 50 kilometrů z jihu a 130 kilometrů z východu. Agenturu DPA o tom informoval vojenský mluvčí povstalců Ahmad Baní.

Foto: Abdelkader Belhessin, Reuters

Libyjští povstalci u Zlitánu

Článek

Rebelům se podařilo postoupit k metropoli i přes velké ztráty. Zároveň podle Baního dobyli jedno z předměstí města Zlitán, odkud vládní síly odpalují rakety směrem na přístavní město Misurátu. Podle posledních informací agentury AFP se však povstalci zatím nacházejí osm kilometrů západně od Zlitánu.

Postup z jihu umožnily zřejmě dodávky zbraní beduínským kmenům z Francie. Mělo jít o 40 tun výzbroje včetně protitankových raket a lehkých obrněných vozidel. Dodány byly v rozporu s embargem na dodávky zbraní, které schválila rada bezpečnosti OSN. [celá zpráva]

Podle mluvčího bombardovalo NATO ve středu Kaddáfího síly ve východolibyjském Marsá al-Briga poté, co tam zničily chemickou továrnu. Povstalci z tohoto útoku podle něj "nepřímo profitovali".

Itálie stahuje letadlovou loď, nemá peníze

Itálie oznámila, že od Libye stáhne letadlovou loď Garibaldi. Důvodem jsou škrty v rozpočtu. Po stažení by měla Itálie ušetřit až 80 miliónů eur (1,94 miliardy korun). "Významně jsme snížili náklady v Libyi - z předpokládaných 142 miliónů eur v prvním pololetí došlo ke snížení na méně než 60 miliónů v druhém pololetí," prohlásil ministr obrany Ignazio La Russa.

Podle jeho prohlášení již není přítomnost lodi a tří letadel typu Harrier, které má na palubě, v oblasti nutná. Zároveň se tak snížil o tisíc počet zapojených italských vojáků. Letadla budou nahrazena jinými stroji, které startují z pozemních základen a místo lodi Garibaldi bude vyslána menší loď.

Rozhodnutí o úsporách v operacích v Libyi bylo součástí celkového šetření v rámci italských zahraničních misí. Itálie snížila rozpočet oproti prvnímu pololetí z 811 na 694 miliónů eur v druhé polovině roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám