Hlavní obsah

Severokorejci zaplatili pákistánským generálům milióny za jaderné technologie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejští představitelé zaplatili dvojici pákistánských generálů koncem 90. let přes 3,5 miliónu dolarů za klíčové technologie k jaderným zbraním, uvedl ve středu deník The Washington Post (WP). Naznačuje to dopis, který expertovi na problematiku v USA předal zakladatel pákistánského jaderného programu, fyzik Abdul Kadír Chán.

Foto: Profimedia.cz

Abdul Kadír Chán

Článek

Dopis z 15. července 1998 nese označení „Tajné“. Zdá se, že je pod ním podepsán tajemník Korejské strany práce Jon Pjong-ho. „Prosím, předejte dohodnuté dokumenty, komponenty, atd. velvyslanectví Severní Koreje v Pákistánu, aby mohly být přepraveny naším letadlem po jeho návratu s dodávkou raketových součástí,“ píše se v něm.

V dopise slovo „jaderný“ není. Připojené Chánovy poznámky uvádějí, že se jedná o součásti a plány k pákistánským centrifugám na obohacování uranu.

„Dal mi to, protože to považoval za důkaz, že se nechoval zločinně,“ řekl o Chánovi a předaném dopisu Simon Cameron, odborník na problematiku pákistánského jaderného programu z washingtonského střediska pro Blízký východ. Na mysli měl obvinění, které proti Chánovi svého času vznesla jeho vláda, že sám tajně organizoval prodej jaderných technologií do zahraničí.

Anglicky psaný dopis má dokazovat, že šíření technologií organizovala pákistánská vláda a armáda. Částka vyplacená dvěma armádním představitelům má být jen zlomkem uskutečněných plateb mezi oběma stranami.

Fyzik národním hrdinou

Redakce WP dopis zveřejnila po zdlouhavém ověřování jeho autentičnosti. Podle komentátorů list dokazuje, že Chánova organizace měla podporu armádních velitelů, zároveň však nevyvrací tvrzení vlády, že o rozsahu aktivit Chána neměla ponětí.

Chán neobchodoval pouze s KLDR, ale také s Íránem a Libyí. Obchod s posledně jmenovanou zemí byl ale na poslední chvíli překažen a Libye se posléze jaderného programu vzdala. Chán, jenž je Pákistánci oslavován jako národní hrdina, byl za svoji činnost ve vlasti odsouzen, ale bývalý prezident a armádní generál Parvíz Mušaraf mu trest zmírnil na domácí vězení. Před dvěma lety soud trest zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám