Hlavní obsah

Thajsko bude mít koaliční vládu, chce dosáhnout usmíření

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Thajský premiér Apchisit Vedžadžíva po prohraných volbách rezignoval na post předsedy Demokratické strany. Volby vyhrála opoziční strana Pheu Thai vedená nezkušenou Jinglak Šinavatrovou, která sestaví koaliční vládu z pěti stran, uvedly BBC a DPA. Chce dosáhnout usmíření. Vedžadžíva už v neděli uznal porážku.

Článek

Podle konečných, ale nepotvrzených definitivních výsledků voleb strana Pheu Thai (Pro Thajsko) obsadila 265 křesel v pětisetčlenném parlamentu. Stranu vede 44letá Jinglak Šinavatrová, která je v politice jen šest týdnů. Za úspěchem strany je Thaksin Šinavatra, který ze zahraničí vedl předvolení kampaň a pomohl své sestře získat podporu na venkově a na chudším severu, kde měl zázemí. Za své vlády nabízel levné úvěry a bezplatnou zdravotní péči. Šinavatra svou sestru označil za svůj klon.

Šinavatra byl svržen při puči a musel emigrovat, aby unikl stíhání pro korupci a zneužití moci.

Šinavatrová, která se stane první ženou v čele thajské vlády, utvoří koaliční kabinet s čtyřmi menšími stranami včetně Čhatthajpattana a Čhatpattana Pheupand. Snaží se potvrdit slova Šinavatry, že volby stojí na začátku sjednocení Thajska. To, že každá ze dvou hlavních stran získala voliče jinde, tomu však nenasvědčuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé nadšeně zdraví novou thajskou premiérkuVideo: Reuters

O sjednocení země ale mluvila i budoucí premiérka: "Dohodli jsme se, že bude pracovat společně na řízení země a řešení problémů lidu. Prvním tématem je jak dosáhnout  usmíření."

Amnestie pro Šinavatru je možná

Spekuluje se, že by se Šinavatra mohl do země vrátit, i když z Dubaje vzkázal, že se do thajské politiky vrátit nechce. Nová vláda by ho mohla amnestovat.

Panují ale obavy, že by to mohlo Thajsko rozštěpit ještě více, než je tomu nyní. Poslední roky se v zemi pravidelně střetávali příznivci demokratů ve žlutém a stoupenci Šinavartry v červeném v masových protestech, které Thajsko ochromily a mnohdy tam zablokovaly turisty. Jeho návrat by mohl vést k demonstracím. Už ty letošní, které vedly k vyhlášení předčasných voleb, byly krvavé, což v zemi nebývá zvykem.

Foto: Reuters

Apchisit Vedžadžíva označuje rezignaci

Demokratická strana, která je spojena s městkou inteligencí a volí ji lidé z bohatší oblasti jižně od hlavního města Bangkoku, získala jen 160 hlasů. To je méně než v minulých volbách, a v Británii narozený ekonom Vedžadžíva proto odstoupil z postu předsedy.

Demokraté před více než třemi lety vyhráli jen proto, že Šinavatrova strana Thajci milují Thajsko byla rozpuštěna.

Do parlamentu se dostalo ještě dalších devět stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám