Hlavní obsah

Kaddáfí může zůstat v Libyi jako důchodce, nabízí šéf vzbouřenců

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází

Šéf libyjských povstalců Mustafá Džalíl řekl, že Muammar Kaddáfí může v zemi zůstat, pokud odejde do důchodu a bude souhlasit s mezinárodním dozorem nad svým pobytem. Vzbouřenci by také určili, kde bude žít, uvedla ČTK a SkyNews

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

Předseda povstalecké Národní přechodné rady (NTC) a bývalý libyjský ministr spravedlnosti Džalíl tento návrh vzkázal plukovníkovi skrze Organizaci spojených národů už před měsícem, odpověď Tripolisu ale zatím neobdržel.

"Jako mírové řešení jsme nabídli, že (Kaddáfí) může rezignovat a nařídit svým vojákům, aby se stáhli, a pak se může rozhodnout, zda zůstane v Libyi, nebo půjde do zahraničí. Pokud bude chtít zůstat v Libyi, my určíme místo, a to bude pod mezinárodním dohledem," nastínil Džalíl podrobnosti návrhu.

Podle něj by mohl být buď v kasárnách nebo v nějaké civilní budově, další podrobnosti podle Sky News neuvedl.

Libyjští povstalci i západní země odmítají jakékoli řešení libyjské krize, které by nezahrnovalo Kaddáfího rezignaci. Pro libyjského vůdce je to zatím nepřijatelné a ujišťuje, že bude bojovat až do samého konce. Stále zdůrazňuje, že je legitimním vůdcem země.

Džalíl naopak prohlásil, že on nechce být budoucím vůdcem země. "Ne, nedoufám v tento post, jsem zde pro přechodné období. Vůdce bude zvolen ve volbách. Nepůjdu do nich."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám