Hlavní obsah

Monacký kníže a princezna Charlene si řekli podruhé ano před oltářem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monako
Aktualizováno

Den po civilním sňatku si v sobotu třiapadesátiletý monacký kníže Albert II. a jeho dlouholetá 33letá přítelkyně Charlene Wittstocková řekli "ano" i před oltářem. Svatební obřad se konal na nádvoří knížecího paláce.

Foto: Lionel Cironneau, Reuters

Monacký kníže Albert II. a princezna Charlene při církevním obřadu

Článek

Pár oddal monacký arcibiskup Bernard Barsi. Když je oba držel za ruce, řekl: "Co Bůh spojil, člověk nerozdělí."  Za svědky páru byli stejně jako v pátek Albertova příbuzná Donatella Knechtová de Massy a Albertův americký bratranec Christopher Le Vine.

Nevěsta, doprovázená sedmi družičkami, byla oblečena v bílé róbě klasického střihu s dlouhou vlečkou a s krajkami ve formě květů od Armaniho. Ženich měl na sobě bílou uniformu karabiníka.

Foto: Bruno Bebert, Reuters

Monacký kníže Albert II. a princezna Charlene při církevním obřadu

Monako takovou slávu nezažilo od svatby Albertových rodičů, knížete Rainiera III. a hollywoodské hvězdy Grace Kellyové, před 55 lety.

 Velkolepá sláva s výjimečnými hosty 

Obřadu se účastnilo asi 800 pozvaných hostů včetně třicítky korunovaných hlav a prezidentů. Byla mezi nimi i česká modelka Karolina Kurková.

Foto: Bruno Bebert, Reuters

Dcera monacké princezny Stephanie Paulina (vpravo) a princezna Carolina Hannoverská při svatebním obřadu.

Mezi hosty byli francouzský prezident Nicolas Sarkozy, ale bez těhotné manželky Carly, belgický král Albert II. a lucemburský velkovévoda Jindřich, britskou korunu zastupoval princ Edward.

Nechyběli ani králové Švédska a Lesotha, či bývalá íránská císařovna Farah, islámský velmož Ága Chán, známí sportovci včetně Sergeje Bubky a Nadi Comaneciové, někdejší filmový "agent 007" Roger Moore, ze světa módy kromě Kurkové a Giorgia Armaniho třeba Karl Lagerfeld a Naomi Campbellová.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Nádvoří monackého paláce při sobotním obřadu

Na náměstí před palácem vítaly svatebčany další stovky lidí, ostatní poddaní knížete a nové kněžny mohli dění sledovat na obřích obrazovkách ve slavnostně vyzdobeném městě.

Foto: Lionel Cironneau, Reuters

Monacký kníže Albert II. navléká prsten princezně Charlene při církevním sňatku.

Při mši zazpívali účastníkům z klasického repertoáru americká sopranistka Renée Flemingová a italský tenorista Andrea Bocelli. Když si novomanželé vyměňovali prsteny, výtvory luxusního klenotnictví Cartier, zazněla jihoafrická píseň, která podle tradice přináší štěstí manželům, což nevěstu, původem z JAR, viditelně rozveselilo.

Po ceremonii byli novomanželé bouřlivě uvítáni a zasypáni okvětními plátky na náměstí před palácem, kde čekající neodradil ani déšť, který se během obřadu spustil. Odjeli pak do kaple svaté Devoty, patronky Monaka, kde Charlene, stejně jako před 55 lety Albertova matka, položila svatební kytici.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Celkový pohled na obřadní síň

Hostinu připravil Monačan Alain Ducasse. Všechny potraviny a ingredience pocházely z desetikilometrového okruhu paláce.

Novomanželé chtějí podle nepotvrzených dřívějších zpráv jet na svatební cestu do Jihoafrické republiky. Za tuto zemi v roce 2000 na olympiádě v Sydney Charlene startovala v plaveckých soutěžích.

Páteční obřad zastínily novinové články o tom, že Charlene zvažovala návrat do vlasti, když se dozvěděla podrobnosti o soukromém životě Alberta II. Tyto spekulace ale dvůr odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám