Hlavní obsah

Za nákazu EHEC možná mohou semena z Egypta

Za rozšířením zmutované bakterie E.coli v klíčcích pískavice mohou stát dodávky semen této rostliny z Egypta, které se dostaly v letech 2009 a 2010 do Francie a Německa. Oznámil to ve středu Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) sídlící v italské Parmě. Bakterie si v podobě střevní nákazy EHEC v Evropě dosud vyžádala 48 lidských životů.

Foto: Manfred Rohde,Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI), Reuters

Bakterie enterohemoragická Escherichia coli

Článek

"Zpětné vyšetřování tras intoxikace pokročilo a ukázalo dosud, že semena pískavice dovážená z Egypta v letech 2009 a 2010 mají s nynějšími epidemiemi v Německu a ve Francii souvislost," cituje agentura AFP z prohlášení EFSA.

Tato organizace pátrala po původu semen ve spolupráci s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

"Ještě existuje řada nejistot, zda jde skutečně o společnou příčinu těchto infekcí v Evropě, protože zatím nejsou k dispozici pozitivní výsledky bakteriologických testů," dodává EFSA.

Nejdříve ve Francii, pak v Německu

Spolu s ECDC ale došla k předběžnému závěru, že várka semen dovezená v roce 2009 má souvislost s vypuknutím nákazy ve Francii a další várka z roku 2010 pak s nákazou v Německu.

"Vše se dosud stále ověřuje a vyšetřuje. Zvlášť naléhavě se snažíme zjistit distribuční cesty těchto várek po Evropě. Převzetí některých částí egyptských semen jistou společností ve Velké Británii, odkud byly reexportovány do Francie, podtrhuje naléhavost těchto informací," zdůrazňuje prohlášení EFSA.

Toxické pohoštění

Státní tajemník ministerstva ochrany spotřebitelů Frédéric Lefebvre v pátek večer oznámil, že podezřelá semena hořčice, pískavice a rukoly dodala britská semenářská a osivová firma Thompson & Morgan francouzskému řetězci Jardiland. Z nich pak bylo připraveno pohoštění pro rodičovskou schůzku jisté mateřské školy v Begles poblíž Bordeaux v jihozápadní Francii. Z desítky účastníků nakažených EHEC pak pět mělo vážnou a potenciálně smrtelnou komplikaci, takzvaný hemolyticko-uremický syndrom (HUS), při němž selhávají ledviny a vyskytuje se chudokrevnost. Lefebvre vyzval tyto klíčky nekonzumovat.

Britské zdravotnické orgány francouzské podezření prověřovaly, firma v první reakci obvinění odmítla. "Prodali jsme uvedených semen tisíce balíčků bez jakýchkoli problémů. Je velmi nepravděpodobné, že by na vině byla sama semena, spíše jde o způsob a podmínky, jak byla klíčena a připravována," prohlásila Thompson & Morgan.

Zmutovaná střevní bakterie O104 vyvolávající chorobu EHEC zabila v Německu už 47 lidí; další obětí potvrzenou mimo Německo zůstává jedna Švédka. V úterý ale byl ve Švédsku zjištěn první případ nákazy EHEC, který nemá žádnou přímou souvislost s Německem. Musí jít proto o infekci domácího původu. Podle švédského ústavu pro kontrolu nakažlivých chorob zatím zůstává nejasné, kde se mohl pacient nakazit.

Reklama

Výběr článků

Načítám