Hlavní obsah

Vlivní kmenoví vůdci a velitelé se postavili proti Karzáímu

– Kábul
Novinky,

Afghánský prezident Hámid Karzáí se ocitá v roli pověstného kůlu v plotě. Čelí Tálibánu a dalším vzbouřeneckým skupinám, s mezinárodními silami, které ho drží u moci, se opakovaně dostává do sporu a nyní se proti němu postavili vojenští velitelé a kmenoví vůdci menšin, kteří pomáhali v roce 2001 svrhnout Američanům Tálibán. V koalici se sešla přední jména Severní aliance, tvořené Uzbeky, Tádžiky a Chazary včetně generála Rašída Dostúma.

Foto: Profimedia.cz

Abdul Rašíd Dostúm (vlevo) a současný prezident Hámid Karzáí

Článek

V Afghánistánu sice žije nejvíce Paštunů (43 procent), z nichž pochází Karzáí i Tálibán, ale etnické menšiny jsou početnější. Ty se obávají rostoucí moci Paštunů. Vůdcové menšin se spojili poté, co speciální soud minulý týden zbavil čtvrtinu poslanců jejich křesel. Karzáí tak nemusí čelit jejich tlaku. Nově nyní v parlamentu zasedli lidé, kteří Karzáího podporují.

Podle Karzáího bylo zbavení čtvrtiny poslanců mandátů oprávněné, protože složení parlamentu neodpovídalo přáním veřejnosti a rozpouštělo moc Paštunů.

Uzbekové, Chazarové a Tádžikové se proto spojili. Domluvili se na tom jejich vůdci, Chazar Hadži Mohammed Mohakik, uzbecký generál Rašíd Dostúm a vůdce Uzbeků Ahmad Masúd, bratr Tálibánem zavražděného Ahmada šáha Masúda.

„Političtí vůdcové všech etnik byli vyřazeni z vlády,“ řek Mohakik a dodal: „Chceme informovat mezinárodní společenství a Karzáího o tom, že nesouhlasíme se směrem, kterým země míří,“ citoval jej The Wall Street Journal.

Skupina se také obává jednání afghánské vlády a Američanů s Tálibánem. Jejich případná dohoda by mohla posílit postavení Paštunů. „Tato jednání jsou také jedním z důvodů, proč jsme utvořili tuto alianci. Co nabídne vláda při mírových jednáních?“ tázal se Masúd.

Tálibán přitom v noci na středu zaútočil v Kábulu a ovládl hotel Intercontinental. Okupace byla ukončena až po útoku helikoptéry NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám