Hlavní obsah

Barma varovala Su Ťij před politickými aktivitami

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Barmská junta ve středu vyzvala nositelku Nobelovy ceny za Mír Do Aun Schan Su Ťij a její stranu, aby ukončily veškeré politické aktivity. Ministerstvo vnitra uvedlo, že strana NLD porušila zákon, když měla své kanceláře otevřené a pořádala mítinky. Byla rozpuštěna.

Článek

Nositelka Nobelovy ceny míru byla loni v listopadu propuštěna z domácího vězení. [celá zpráva]

Její strana NLD byla oficiálně rozpuštěna, protože se odmítla registrovat k loňským  volbám. [celá zpráva] Nyní nemůže jako strana působit.

Ministerstvo vnitra o tom informovalo písemně Su Ťij i předsedu strany NLD Aun Švea.

Vládní list Nové světlo Myanmaru k případu uvedl: „Jestli chtějí skutečně přijmout demokracii a efektivně ji uplatňovat, musejí ukončit činnost, která narušuje mír a stabilitu i vládu zákona stejně jako jednotu lidu.“ List dodal, že pokud mají zájem se angažovat ve společnosti, může se NLD registrovat jako společenská organizace.

Su Ťij po propuštění z domácího vězení zůstala v Rangúnu, ale nyní oznámila, že míní zamířit na venkov za svými příznivci. List to odsoudil: “Velmi se obáváme, že Su Ťij podnikne cesty do vesnických oblasti, z toho může vzniknout chaos a nepokoje, jak dokládají předchozí případy.“

List ale neupřel disidentce právo cestovat: „Su Ťij je normální člen společnosti, takže mu nelze zabránit v cestování a podnikání činů v souladu se zákonem, ale měla by ctít právo.“

Když podnikla Su Ťij podobné cesty v roce 2003, vyvolalo to nepokoje a zásah proti jejím příznivcům. Několik jejích spolupracovníků bylo zabito a ona sama skončila na sedm let v domácím vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám