Hlavní obsah

Schwarzenberg odvezl do Libye humanitární pomoc

Praha/Benghází

Ministr zahraniční Karel Schwarzenberg ve středu zamířil do Libye. Na programu měl jednání se zástupci Přechodné národní rady (NTC), politického orgánu libyjských povstalců. Spolu s ním do Libye dorazila i humanitární pomoc z Česka. Vláda na ni poskytla dva milióny korun, dalších 550 000 korun uvolnila organizace Člověk v tísni.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg

Článek

Letecký speciál navíc nazpět do ČR s ministrem přepraví i vybrané dětské pacienty z libyjských nemocnic, kterým bude nabídnuta léčba v českých specializovaných lékařských zařízeních.

Díky českým darům má být vybavena polní nemocnice v Dafníje lékařskými přístroji, které pomohou s diagnostikou a léčbou dětí i dospělých. Nemocnici provozuje humanitární organizace International Medical Corps (IMC) 35 kilometrů západně od ostřelované Misuráty, denně přijímá oběti válečného konfliktu.

Libyjská vláda bojuje proti rebelům od poloviny února, kdy se shromáždily tisíce Libyjců, aby protestovali proti vládě Muammara Kaddáfího. Povstalci nyní kontrolují východní třetinu země a několik dalších oblastí včetně měst v pohoří Nafúsa na západě země. Opozici podporuje letectvo Severoatlantické aliance.

Reklama

Související články

V Libyi se bojuje stále blíž Tripolisu

Vzbouřenci se v Libyi střetli s vojsky Muammara Kaddáfího v horách Nafusa jen 80 kilometrů jihozápadně od Tripolisu, uvedla v pondělí BBC s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám