Hlavní obsah

V Egyptě prý hospitalizovali Češku s podezřením na E.coli, MZV to popírá

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Praha

S podezřením na nákazu nebezpečnou zmutovanou bakterií E.coli (EHEC) byla v egyptském letovisku Marsa Alam v úterý hospitalizována turistka z České republiky. S odkazem na tamní média to alespoň napsala ruská RIA Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v egyptském letovisku Marsa Alam

Článek

Veronika Honcová z tiskového odboru ministerstva zahraničí ale Právu řekla, že podle české ambasády v Káhiře nikdo z ČR s takovou diagnózou v zemi ošetřován není. „Podle informací zastupitelského úřadu žádný český občan s tímto onemocněním v Egyptě hospitalizován není,“ uvedla Honcová.

Kdyby se zpráva egyptských médií potvrdila, šlo by už o druhého zahraničního turistu, který musel v letovisku Marsa Alam na břehu Rudého moře vyhledat lékařskou pomoc kvůli podezření na závažnou střevní infekci.

Počátkem června v nemocnici skončil občan Německa, jehož stav se ale brzy zlepšil natolik, že se sám rozhodl zdravotnické zařízení opustit dříve, než byla hotová vyšetření. Nakonec se ukázalo, že jeho potíže způsobil zánět tenkého střeva, nikoliv nebezpečná bakterie.

Na EHEC dosud v Evropě zemřelo na pět desítek lidí, většina z nich v Německu, odkud se nákaza začala šířit.

Podle údajů světové zdravotnické organizace (WHO) už infekce zasáhla téměř čtyři tisíce lidí v 16 zemích. Těžkou formou choroby přitom onemocnělo asi 850 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám