Hlavní obsah

Severní Korea zavřela univerzity, studenti musí budovat zemi

– Soul

Severní Korea uzavřela na deset měsíců své univerzity, napsal list Daily Telegraph s odvoláním na jihokorejské zdroje. Univerzity jsou prý uzavřeny od pondělí až do dubna. Studenti byli posláni do praxe, někteří do výroby, další na pole a na stavby, aby pomohli pozvednout ekonomiku země do roku 2012, kdy se oslaví 100. výročí narození prvního severokorejského vůdce Kim Ir-sena.

Článek

Pchjongjang oznámil, že cílem je dosáhnout toho, aby se ze Severní Koreje stal „velký prosperující a mocný národ". V roce 2012 oslaví navíc sedmdesátiny Kim Ir-senův syn, Milovaný vůdce Kim Čong-il. Spekuluje se, že by mohl předat moc třetímu v řadě, vlastnímu synovi Kim Čong-unovi, protože se potýká se značnými zdravotními problémy.

Nařízení se týká naprosté většiny studentů s výjimkou zahraničních a těch, kteří studia končí. Většina by jich měla pracovat ne velkých stavbách a opravách ve městech. Mnozí ale budou vysláni i do venkovských oblastí, aby pomáhali odstraňovat škody po tajfunu.

Podle japonského analytika Tošimicu Šigemury ale může jít i o to, aby se studenti rozptýlili, a zabránilo se tak propuknutí možných studentských bouří. V posledních měsících dovezl severokorejský režim vybavení pro pořádkovou policii včetně obušků a slzného plynu. Zvýšen byl i počet policistů v ulicích Pchjongjangu.

Reklama

Výběr článků

Načítám