Hlavní obsah

Rebelům v Libyi chybí léky

Novinky,
Benghází

Libyjští vzbouřenci, kteří ovládají východ země, uvedli, že nemocnicím v Benghází docházejí léky a další zdravotnický materiál včetně chirurgických rukavic, uvedla BBC. Problémem podle lékaře Nagiho Barakata ale je, že dodávky humanitární pomoci ze zahraničí míří přímo na frontu a pro týl nic nezbývá. Pokud bude zahájena nová ofenzíva, mohla by podle něj vzniknout krize.

Foto: Esam al-Fetori, Reuters

Zraněný muž trpící bolestmi

Článek

Barakat, který v Přechodné národní radě zastává post ministra zdravotnictví, upozorňuje, že se nedostává asi 150 druhů léků a zdravotnického materiálu.

Chybí i obvazy a léky pro pacienty s vysokým krevním tlakem a léky pro pacienty na JIP.

Ředitel všeobecné nemocnice Hawari Izzadín Benomran uvedl, že v ní od února zemřelo dvacet lidí kvůli nedostatku léků. Devět z dvanácti operačních sálů bylo uzavřeno, protože chybí anestetika a nemůže se operovat.

Operují je akutní případy, většinou střelná poranění u lidí evakuovaných z bojující Misuráty. Minimální zásoby anestetik se uchovávají pro ženy, které mají rodit pomocí císařského řezu, a pro oběti autonehod.

Pro léky jezdí do Egypta

„Zásoby léků na léčbu rakoviny vydrží jen dva až tři týdny. Dodávaly se z Tripolisu a nyní k nim nemáme přístup,“ řekl Barakat.

I dětské nemocnici chybí léky proti rakovině. „Zkoušíme léky mezi pacienty dělit, a to není dobré,“ uvedla lékařka Amina Bayou. „Staráme se o více než dvě stě dětí. Žádáme rodiče, aby jeli do Egypta koupit léky. Když se vrátí, rozdělujeme léky jako jídlo.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám