Hlavní obsah

Libyjští rebelové jednají s Kaddáfího oponenty v Tripolisu

Novinky,
Benghází

Libyjští vzbouřenci z Benghází se snaží najít způsob, jak se dostat z patové situace, kdy se jim nedaří rozšířit území pod svou správou a porazit vůdce Muammara Kaddáfího. Podle BBC nyní rebelové jednají s protikaddáfíovskou opozicí v Tripolisu.

Foto: Louafi Larbi , Reuters

Tripolis čelí náletům.

Článek

Člen Národní přechodné rady Alamin Bilhadž uvedl, že jsou v kontaktu s asi sto členy opozice v Tripolisu. „Hovoříme každou noc asi hodinu. Síť pokrývá všechny oblasti společnosti a říkají nám, co si myslí jejich přátelé, nebo co slyšeli v mešitách a na ulicích,“ uvedl Alamin Bilhadž.

Rada chce takto zjistit, jak velký dopad mají nálety NATO jak na morálku, tak na zásobování. Hlavně ale chtějí zapojit odpůrce Kaddáfího do své snahy odstavit plukovníka.

S opozicí v Tripolisu jedná pět členů rady, kteří se označují za Tripolskou pětku. Bilhadž, který se jednání účastní, je přesvědčen, že i v hlavním městě se lidé vzbouří: „Jsme si na sto procent jisti povstáním v Tripolisu, otázkou je jen doba.“ Podle něj vzrůstá nechuť ke Kaddáfímu a lidé se méně bojí, jak režim ztrácí na síle.

Bilhadž by si nepřál, aby se zopakoval vzorec z Benghání, kde byly protesty malé a nekoordinované. Chce v Tripolisu připravenou akci koordinovanou s děním jinde, aby Kaddáfího vojska nevěděla, kde dřív zasahovat.

Je přesvědčen, že Benghází a opozice v Tripolisu mohou bezpečně komunikovat přes mobil i přes Skype. „Zatím nikdo nebyl zatčen,“ zdůvodnil, proč se domnívá, že je to bezpečná forma komunikace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám