Hlavní obsah

Al-Káida organizovala únosy, neměla peníze na útoky

Novinky,

Teroristická síť al-Káida je deset let po útocích na New York a Washington notně potrhaná. Její vůdci jsou pozatýkaní nebo mrtví a došly jí i peníze. V posledních dvou letech proto její odnože sahaly k únosům bohatých lidí, aby získaly prostředky z výkupného. Uvedla to agentura AP. Rozpory panují ohledně jejího dalšího vývoje pod Ajmánem Zavahrím. Podle některých lidí může být velmi nebezpečný.

Foto: Reuters

Ajmán Zavahrí

Článek

V době útoků na USA, získávala al-Káida od dárců ročně 30 miliónů dolarů. Al-Káida však od té doby utrpěla řadu ran. Část jejího vedení byla zabita, část zatčena, mnozí nižší velitelé zahynuli při útocích bezpilotních letadel a mnozí ji přestali podporovat kvůli americkým sankcím. Pěti stům lidí byly zmrazeny účty právě kvůli podpoře al-Káidy.

„Věděli jsme, že jejich dárci byli méně spolehliví a vidíme, jak se stále více obrací k únosům jako ke způsobu získání peněz,“ uvedl člen Sněmovny reprezentantů z výboru pro zpravodajské služby C. A. Dutch Ruppersberger.

Potřeba získat peníze je patrná i ze záznamů odvezených z bin Ládinova domu. Je v nich více poznámek o únosech kvůli penězům než o plánech dalších teroristických útoků.

Foto: Reuters

Bin Ládinův dům po akci USA

Expert, který byl seznámen s materiály z bin Ládinova domu, uvedl, že k únosům al-Káida přešla v posledních dvou letech, kdy jí vyschly zdroje od dárců. Takto svou činnost financuje především al-Káida v islámském Maghribu. Zaměřuje se na zahraniční turisty, diplomaty i arabské obchodníky. Z únosů získávají peníze i jemenská al-Káida na Arabském poloostrově a v Levantě i odnože v Iráku, v Afghánistánu a v Pákistánu. Tam bylo v roce 2008 uneseno 1264 lidí, v roce 2009 pak 3366. V Afghánistánu ve stejném období vzrostl počet unesených z 584 na 2088.

Kvůli nedostatku peněz al-Káida neuskutečnila několik atentátů

O problémech al-Káidy s prostředky mluví i bývalý vládní expert na financování terorismus Stuart Levey: „Byli pod finančním tlakem. Víme o tom, jak z jejich žádostí o více peněz, tak ze skutečnosti, že nevyužili některé příležitosti zaútočit.“

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Situace sítě může být ještě horší nyní, protože americká zpravodajská služba z počítačů odvezených z bin Ládinova domu v Abbottábádu získala jména největších dárců, především bohatých Arabů z oblasti Perského zálivu. „Lidé, kteří podporovali Al-Káidu, by mohli být překvapeni, když by se zveřejnila jejich identita,“ uvedl tajemník amerického ministerstva financí pro boj s terorismem David Cohen.

Otázky ohledně budoucnosti

Bývalý šéf oddělení CIA, která pátrala po bin Ládinovi, Michael Scheuer, uvedl, že smrt bin Ládina vedla dárce k tomu, aby síti poskytli podporu, ovšem jen jednorázovou. Cohen říká, že Zavahrí nemá přístup k těm dárcům, ke kterým měl bin Ládin. Rozdíl vidí i v postavení obou osob: „Bin Ládin byla symbolická postava pro úsilí al-Káidy získat peníze. Dárci budou méně ochotni přispívat al-Káidě, když ztratila svého zakladatele.“

List The Hindu uvádí, že jen málo expertů věří, že by Zavahrí měl charisma bin Ládina. Upozorňuje ale na nebezpečí nové generace bojovníků džihádu. Al-Káida v islámském Maghribu porazila nigerijské vojáky u uranových dolů a unesla několik Francouzů a Afričanů. Al-Káida na Arabském poloostrově zase postupně rozšiřuje území pod svou kontrolu v Jemenu. [celá zpráva]

Každá z těchto platforem může v budoucnosti podniknout velké teroristické útoky. Ta jemenská se už pokusila zničit letadlo nad Detroitem.

Pozor na Zavahrího

Zavahrí obecně není nahlížen jako sjednocující postava. Palestinec z Jordánska Huthaif Azzám, který žil v osmdesátých letech v bin Ládinově domě, uvádí, že Ajmán Zavahrí byl nesnesitelný radikál. Odmítal se bavit s kýmkoli, kdo nesdílel jeho názory. To se však psala osmdesátá léta.

Raymond Ibrahím ve svém sloupku pro Bloomberg varuje, že může být nebezpečnější než Usáma. Podle něj je mylné se domnívat, že je to intelektuál odtržený od mladých bojovníků. Věří v džihád a také bojoval v Afghánistánu, i když jen jako lékař. Navíc byl vězněn a mučen, což bin Ládin nikdy nebyl. Zavahrí se podílel na atentátu na egyptského prezidenta Anvara Sadata.

Má také širší rozhled a většinu poselství al-Káidy v posledních letech psal právě on. A právě on patřil k lidem, kteří vedli bojovníky svaté války, aby neútočili na Blízkém východě, ale na USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám