Hlavní obsah

Při náletu NATO v Tripolisu zemřelo devět civilistů

Novinky, rei
Tripolis

Severoatlantická aliance přiznala, že při jednom z náletů na libyjské hlavní město Tripolis zničila dům a zabila devět civilistů, kteří se v něm nacházeli. V pondělí o tom informovala agentura Reuters.

Článek

Zamýšleným cílem útoku byl vojenský objekt s raketami, uvedlo NATO v prohlášení. Jedna bomba ale zasáhla jiný cíl.

„NATO lituje ztrát životů nevinných civilistů. Velmi dbáme na to, abychom vedli údery proti režimu, který je odhodlán použít násilí vůči vlastním občanům,“ oznámil velitel aliančních sil v Libyi Charles Bouchard. „Ačkoliv podrobnosti teprve zjišťujeme, existují náznaky, že příčinou incidentu bylo selhání zbraně,“ dodal.

O útoku informovala v neděli ráno libyjská strana a někteří novináři na místě. Vláda později v nemocnici reportérům ukázala těla dvou dětí a tří dospělých, kteří podle ní byli oběťmi náletu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tripolis po náletu NATOVideo: Reuters

Libyjský ministr zahraničí Abdelátí Obajdí prohlásil, že nálet byl „ubohým pokusem ze strany NATO zlomit ducha obyvatel Tripolisu a dovolit malému počtu teroristů, aby vyvolali nestabilitu“. „Nikdy to neodpustíme, nikdy nezapomeneme,“ poznamenal.

V pondělí navíc libyjská vláda oznámila, že při dalším útoku aliance bylo zabito 15 lidí včetně tří dětí.

Mluvčí libyjských povstalců naopak viní z odpovědnosti za civilní oběti Muammara Kaddáfího, který je u moci 41 let. „Je nám líto ztráty životů civilistů, ale odpovědnost nese Kaddáfího režim, který umisťuje armádní techniku u civilních čtvrtí,“ řekl.

Únava spojenců

Boje v Libyi trvají od poloviny března a nepřinášejí posun. V koalici se mezitím objevily rozpory. Zejména Britové řeší, zda budou mít na delší akci prostředky. [celá zpráva]

Rebelové zase spojence viní z toho, že jim nedodali dostatek peněz a vybavení na dokonání převratu.

Reklama

Výběr článků

Načítám