Hlavní obsah

Popel z chilské sopky dál komplikuje leteckou dopravu

Novinky,
Sydney

Aktivita chilského vulkánu Puyehue zůstává stabilní i zhruba dva týdny po začátku erupce a měla by se snížit do 14 dní, uvedla ve čtvrtek AFP. Popel vyvržený sopkou vedl k přerušení letů nad Austrálií, Argentinou a naposled i nad Novým Zélandem.

Foto: Patricio Rodriguez, Reuters

Dým a popel stoupá ze sopky Puyehue-Cordon Caulle

Článek

V pátek byly částečně obnoveny lety na Nový Zéland. Jako poslední tak učinila australská společnost Qantas, uvedla AP. Už dříve tam létala Virgin Australia, lety přerušila jen ve čtvrtek, když klesl mrak nad Tasmánské moře. Air New Zealand lety mezi Austrálií a Novým Zélandem neodvolala, i když zrušila některé domácí lety.

Odlišný přístup vyvolal mnoho debat na téma bezpečnosti v dopravě, protože společnosti nepostupovaly stejně, píše AFP.

Qantas uvedl, že klade důraz na bezpečnost, jeho konkurenti ale tvrdí, že chtěl ušetřit, protože mrak popela se dal podletět, ovšem v nižších výškách je vyšší spotřeba. Qantas se hájí, že se obával jak vysazení motorů, protože popel se v motorech může měnit ve sklo, tak toho, že by zhoršil výhled, pokud by se dostal na sklo pilotní kabiny.

Qantas zrušil 350 letů, což postihlo na 40 000 cestujících

Komplikace v letecké dopravě, které tento týden postihly tvrdě Austrálii - nelétalo se z Perthu i Adelaide [celá zpráva] - zřejmě budou pokračovat. Aktivita sopky se podle vulkanologů sníží nejdříve za dva týdny, někteří ale mluvili až o dvou měsících.

Puyehue-Cordon Caulle se probudila 4. června po téměř padesáti letech klidu. Dým dosáhl až do výše 12 kilometrů. Ve čtvrtek sloup dýmu ještě dosahoval tří kilometry. Jako první byly odřeknuty lety do Buenos Aires a Montevidea.

Vulkán se nachází v odlehlé a řídce osídlené části Chile. Nejsilnější zaznamenaná erupce pochází z roku 1960, kdy sopka vybuchla den po zemětřesení o síle 9,5 stupně Richterovy škály, které udeřilo na jihu Chile. Puyehue tehdy chrlila lávu a popel skoro měsíc. Předtím byla aktivní dva měsíce v roce 1921.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám