Hlavní obsah

Clintonová obvinila Kaddáfího, že ve válce používá znásilňování

– Washington • Aktualizováno

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ve čtvrtek obvinila libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, že jeho jednotky masově znásilňují ženy a že znásilňování používá jako válečný nástroj.

Článek

"Spojené státy tyto praktiky co nejrozhodněji odsuzují," uvedla v prohlášení šéfka americké diplomacie. Dala najevo velké obavy.

Clintonová ale nemluvila jen o Libyi. Zmínila, že všechny vlády na severu Afriky a na Blízkém Východě používají sexuální násilí, aby potrestali demonstranty. Někde dokonce provádějí u žen testy, zda jsou panny.

"Znásilňování, fyzické zastrašování, sexuální obtěžování a tak zvané testy panenství se v oblasti uplatňují," uvedla ministryně.

Zmínila také případ Libyjky Iman Obajdíjové, která 26. března vtrhla do hotelu, kde byli zahraničí novináři, a obvinila libyjské vojáky, že ji znásilnili.  [celá zpráva]

Žalobce Mezinárodního trestního soudu (CPI) Argentinec Luis Moreno-Ocampo minulý týden tvrdil, že vyšetřovatelé mají důkazy, že Kaddáfí dal rozkaz k masovému znásilňování a k tomu účelu mezi své vojáky distribuoval sexuální stimulátory typu Viagry. [celá zpráva]

Tripolis pak obvinil povstalce a zahraniční žoldnéře z kanibalismu. [celá zpráva]

Nálety pokračují

Osm mohutných explozí otřáslo ve čtvrtek večer libyjskou metropolí. Výbuchy se ozvaly na jihovýchodě a jihozápadě Tripolisu a nad metropolí byla slyšet letadla, informovala  agentura Reuters. Podle libyjské státní televize letouny Severoatlantické aliance zasáhly cíle ve čtvrti Firnadž. Zprávy o případných obětech zatím nejsou.

Zvláštní vyslanec ruského prezidenta Michail Markelov po setkání s libyjským premiérem podle agentury AFP konstatoval, že Tripolis s ozbrojenou opozicí navázal přímý kontakt. Žádný z táborů podle AFP dosud nepřipustil, že by jednal s druhou stranou o řešení konfliktu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám