Hlavní obsah

Čína evakuovala statisíce lidí kvůli záplavám a sesuvům půdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provincie v centru a na jihu Číny nepřestávají sužovat prudké deště, které už vyhnaly statisíce lidí z domovů a přinutily úřady k naléhavé kontrole havarijního zajištění ohrožených přehrad. Oblasti v okolí veletoku Jang Ce-ťiang postihly záplavy a sesuvy půdy, které zabily už kolem stovky lidí. Přes 60 se jich pohřešuje.

Foto: Reuters

Rozsáhlou oblast Číny sužují silné deště provázené záplavami a sesuvy půdy

Článek

V provincii Ťiang-si na východě Číny armáda vystěhovala přes 120.000 lidí z nízko ležících obcí, jimž hrozí zatopení. V centrální provincii Chu-pej zablokoval sesuv tok řeky Pching-tu a bezprostředně ohrozil životy 2000 lidí, kteří na poslední chvíli uprchli ze svých domovů v moři bahna, trosek a stromů. Ohrožen je velký počet zejména menších přehradních nádrží, které nápor vody nemusejí zvládnout.

Živel vážně zasáhl i východočínskou provincii Če-ťiang, kde se evakuace dotkla 120.000 lidí. Stovky silnic jsou podle agentury Reuters zaplaveny rozvodněnou řekou Čchien-tchang, jejíž hladina se zvýšila na úroveň nejvyšší od roku 1955.

Další příval dešťů meteorologové v příštích dnech očekávají zejména v provinciích S'-čchuan a Čchung-čching. Velké obavy předpověď vyvolává i v jihočínské provincii Kuang-tung sousedící s Hongkongem, která patří k nejprůmyslovějším v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám