Hlavní obsah

Severokorejci uprchli na jih v člunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Devět Severokorejců doplulo k jihokorejskému ostrovu Udo ve Žlutém moři. Tři muži, dvě ženy a čtyři děti požádali o azyl, oznámilo ve středu jihokorejské ministerstvo obrany.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Hranice mezi KLDR a Jižní Koreou je de facto neprostupná. Na snímku je jihokorejský voják na stráži.

Článek

Skupina se během strastiplné plavby Žlutým moře vyhnula severokorejské pobřežní stráži a dorazila k břehům ostrova v sobotu. Mávali rukama a volali, že chtějí v Jižní Koreji zůstat.

Událost se stala měsíc poté, co do jihokorejských vod v mlze zbloudila rybářská loď s 31 Severokorejci. Soul jich 27 do KLDR vrátil, ale čtyřem, kteří vyjádřili touhu v Jižní Koreji zůstat, udělil azyl. Pchjongjang jihokorejskou vládu obvinil, že jeho občany donutil, aby zůstali.

Do Jižní Koreje utíkají každoročně stovky Severokorejců, většinou však přes Čínu. Azyl jich na jihu nalezlo přes 20 000.

Korejský poloostrov rozděluje od konce bojů z let 1950 až 1953 demilitarizovaná zóna. Překročit ji je možné jen výjimečně, k čemuž slouží dva koridory. Za pokus přejít hranici je v KLDR trest smrti nebo žalář a pracovní tábor.

Reklama

Výběr článků

Načítám