Hlavní obsah

Poškozený reaktor ve Fukušimě obklopí plasty, radioaktivní jsou už i velryby

Novinky,
Tokio

Japonská elektrárenská společnost Tepco ve středu zveřejnila, jak bude vypadat sarkofág okolo budovy poškozeného jaderného reaktoru ve fukušimské elektrárně, napsala Reuters. Ve středu tokijský magistrát zahájil plošné měření radiace ve městě kvůli obavám matek dětí. Radioaktivita byla naměřena i ve dvou velrybách ulovených u ostrova Hokkaidó, uvedla AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace zakrývání zničených reaktorů ve FukušiměVideo: Reuters

 
Článek

V Pacifiku u Hokkaida ulovili japonští velrybáři dva plejtváky malé (Balaenoptera acutorostrata), v jejichž těle bylo zjištěno radioaktivní cesium. V těle jednoho naměřili 31 becquerelů na kilogram a v těle druhého 24,3 becquerelu. Podle středečního vyjádření úřadu pro rybolov by mohla radioaktivita pocházet z elektrárny ve Fukušimě.

Hodnoty jsou ale výrazně nižší, než je limit u živočichů ulovených z moře, který činí 500 becquerelů na kilogram.

„Nemáme data pro srovnání, zda je hladina radioaktivního materiálu vyšší než obvykle. Budeme ale monitorovat vývoj,“ řekl představitel úřadu.

Vzhledem k tomu, že radioaktivní voda unikala do moře, panují obavy, že by se mohly radioaktivní izotopy kumulovat v tělech živočichů. Koncentrovat by se mohly u zvířat na vrcholu potravních řetězců, tedy u dravých ryb a velryb.

Měření v tokijských parcích

V Tokiu se se ve středu začala měřit radioaktivita na 100 místech, kam chodí děti. Měří se v parcích i na školních hřištích a dalších místech. Dosud se měřilo jen na jediném místě.

Hodnoty ale odpovídaly normálu, v parku naměřili metr nad zemí 0,06 mikrosievertu za hodinu a pět centimetrů nad zemí 0,07 mikrosievertu za hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Zcela zničený třetí blok jaderné elektrárny Fukušima. Energetikům působí největší problémy radiace unikající druhého bloku (v popředí).

Plastový sarkofág

Elektrárenská společnost Tepco v úterý představila, jakým způsobem zakryje poškozené budovy reaktorů ve fukušimské elektrárně.

„K zakrytí a utěsnění celé budovy použijeme materiály, které mají největší schopnost zachycovat radioaktivitu,“ řekl mluvčí společnosti Juniči Macumoto. Půjde o polyuretanové a polyesterové panely pokryté vinylchloridem. Zřejmě jde o kompozit.

„Očekáváme, že jejich struktura nám pomůže snížit množství radioaktivity šířící se z reaktoru. Rám a panely sestavíme pomocí na dálku ovládaných jeřábů bez toho, aby dělníci museli do blízkosti stavby“, řekl Macumoto.

Jako první bude panely obestavěn první reaktor.

Reklama

Výběr článků

Načítám