Hlavní obsah

Británie kvůli šokujícímu filmu požaduje vyšetření válečných zločinů na Srí Lance

Novinky, Alex Švamberk
Londýn

Britské ministerstvo zahraničí tlačí na Srí Lanku, aby vyšetřila, zda v poslední etapě tažení proti Tamilským tygrům nebyly spáchány válečné zločiny. Vedl ho k tomu šokující dokument na stanici Channel 4, který ukazoval zabíjení zajatců, jejích mrtvá těla i nahá těla zneužitých žen. Srí Lanka pravost videa popírá, tvrdí, že jde o falsum mající diskreditovat armádu.

Foto: Louis Charbonneau , Reuters

Tamilské ženy v táboře Manik na severu Srí Lanky

Článek

Film nazvaný Vražedná pole Srí Lanky ukazoval popravy Tamilů i záběry nahých těl žen, které vypadaly jako sexuálně zneužité.

Pořad byl připravován dva roky, během nichž se autoři snažili získat videozáběry a také hovořili se svědky.

Na jednom z videí, na němž bylo uvedeno, že pochází z armádních zdrojů, bylo vidět tři svázané zajatce, kteří byli zblízka zastřeleni. V skupině přitom byla jedna žena. Velitel, který rozkázal popravit trojici, se ptal svých mužů: „Je tady někdo, kdo nemá koule zabít teroristu?“ Pak řekl vojákům, aby zamířili na hlavu zajatců.

Foto: Repro , Novinky

V pořadu také svědci popisují ostřelování polních nemocnic v tzv. bezpečných zónách.

Představitel britského ministerstva zahraničí Alistair Burt řekl, že byl „šokován hroznými záběry“ v dokumentu, které podle něj „poskytují důkazy o porušování mezinárodního práva a lidských práv“. Burt dodal, že Spojené království je připraveno připojit se k mezinárodnímu společenství a využít všechny možností k vytvoření tlaku na srílanskou vládu, aby jednala a zahájila vyšetřování.

Srí Lanka obvinění popírá

Srí Lanka popírá, že by na jaře 2009 v poslední fázi tažení proti tamilským separatistům byli zabíjeni civilisté. Místní ministerstvo obrany zveřejnilo na svých internetových stránkách vyjádření expertů, podle nich byly záběry upraveny.

OSN už Srí Lanku kritizovala

Speciální vyšetřovatel OSN Christof Heyns, který má na starosti mimosoudní popravy na Srí Lance, už dubnu uvedl, že video zachycující, jak vojáci záměrně popravují civilisty, je jasným důkazem vážného porušení lidských práv. Když vystoupil před Radou OSN pro lidská práva, řekl, že po pečlivé analýze dospěl k závěru, že videa jsou autentická.

Boje s tamilskými separatisty si vyžádaly na sto tisíc obětí, z toho 40 000 civilních. Obě strany jsou obviňovány z porušování lidských práv.

O civilních obětech a útocích na uprchlické tábory se objevovaly informace ještě v době bojů. Nikdy však nebyly vyšetřovány. [celá zpráva]

OSN ve zprávě o závěrečné fázi útoků na tamilské separatisty zkritizovala Srí Lanku kvůli smrti desetitisíců civilistů. Zahynuli při bombardování a ostřelování oblastí, kde se drželi separatisté. Nemocnice, zařízení OSN i lodě zahraničních humanitárních organizací byly záměrně ostřelovány vládními silami. Vězni byli stříleni do hlavy a ženy znásilňovány, zatímco Tamilští tygři použili 330 000 civilistů v oblasti jako lidské štíty a zabíjeli ty, kteří se pokusili utéci. [celá zpráva]

I tuto zprávu Colombo odmítlo jako nevyváženou a zaujatou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám