Hlavní obsah

Japonci našli po tsunami "ztracený svět"

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se 11. března letošního roku přes Japonsko přehnala obří vlna tsunami, pohřbila celá města a vesnice. Lidé přišli o své domovy a někteří i o své blízké. Tým potápěčů nyní zveřejnil sérii neuvěřitelných záběrů, které mapují mořské dno po ničivé katastrofě.

Článek

Japonské pobřeží bylo zasaženo ničivou vlnou tsunami, kterou vyvolalo zemětřesení o síle devět stupňů Richterovy škály. Zemřelo asi 15 tisíc lidí, dalších deset tisíc je stále pohřešováno a kolem 90 tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou. Mnoho z nich dodnes žije v provizorních podmínkách, například ve školních tělocvičnách.

Tři měsíce po katastrofě ještě stále pokračují podél pobřeží úklidové práce. Jeřáby a nákladní vozy odvážejí trosky stovek tisíců stavení, která byla zbořena nebo poničena vlnou tsunami.

Byli povoláni také potápěči, kteří pátrají po obětech katastrofy. Na dně moře však našli doslova ztracený svět. Pod hladinou se ukrývají poničené domy plné nábytku, porcelánu, bot, knížek, neporušených fotografií a dalších dojemných vzpomínek na minulost.

„Netroufl bych si to vše nazývat sutinami. Přece jenom to byl dříve něčí majetek, něčí cennosti,“ řekl televizi ABC News jeden z potápěčů.

Reklama

Výběr článků

Načítám