Hlavní obsah

Demonstranti zapalovali na jihu Číny úřady a policejní auta

Ceng-čcheng

Násilné demonstrace zažilo o víkendu jihočínské město Ceng-čcheng u Kantonu. Několik desítek tisíc nespokojených Číňanů zapalovalo úřady a převracelo policejní vozidla, uvedla agentura AP. Nasazeny proti nim byly obrněné transportéry. Asi 25 lidí bylo zatčeno kvůli rozdmychání nepokojů.

Foto: Reuters

Převrácené policejní vozidlo v Ceng-čchengu

Článek

Nepokoje propukly v pátek, když policie nutila těhotnou pouliční prodavačku opustit své místo. Když jim žena odmítla vyhovět, srazili ji policisté na zem. Ostatní prodejci okamžitě obvinili policii z násilného jednání a ulici zaplnil dav.

Protestovali především přistěhovalci ze severozápadní provincie S´čchuan, kteří přišli do města za prací, protože jde o jedno z hlavních center textilního průmyslu.

Foto: Reuters

Demonstranti v ulicích Ceng-čchengu

Dav zablokoval silnici a házel na představitele moci láhve a cihly. Během víkendu počet demonstrantů narůstal, v neděli jich bylo už několik desítek tisíc a zablokovali nájezd na dálnici.

Zapálili asi dvacet vozidel policie a záchranné služby, bojovali s policisty i milicemi, řekl jeden z lidí pracujících v textilce Ruilog. „Byly to hrozné scény,“ řekl Wang a dodal: "Nedokážete si to představit, když jste tam nebyl."

Foto: Reuters

Číňané u vyhořelého policejního vozidla v Ceng-čchengu

Některým dělníkům a dělnicím bylo zabráněno účastnit se protestů, zaměstnavatelé jim nedovolili opustit továrnu. „V ulicích bylo mnoho lidí, křičeli a pokoušeli se vyvolat chaos. Někteří z nich dokonce rozmlátili policejní auta,“ uvedla jedna ze svědkyň.

Některým dělníkům a dělnicím bylo zabráněno účastnit se protestů, zaměstnavatelé jim nedovolili opustit továrnu. „V ulicích bylo mnoho lidí, křičeli a pokoušeli se vyvolat chaos. Někteří z nich dokonce rozmlátili policejní auta,“ uvedla jedna ze svědkyň.

Místní úřady se snažily incident banalizovat. "Byl to jen obyčejný střet pouličních prodavačů a místních bezpečnostních složek, ale zneužila ho hrstka lidí, kteří chtějí působit problémy," řekl cengčchengský starosta Jie Niou-pching deníku China Daily.

Foto: Reuters

Policejní transportér v ulicích Ceng-čchengu

V pondělí nicméně deník China Daily ve svém internetovém vydání napsal, že cengčchengská vláda rozeslala do vesnic a továren pracovní skupiny, které občanům střet s pouličními prodavači vysvětlují. Šéf komunistické strany ve městě Ceng-čcheng těhotnou ženu navštívil v sobotu ráno v nemocnici, kam byla převezena na kontrolní vyšetření, a přinesl jí košík ovoce. Manžel postižené sdělil, že matka i ještě nenarozené dítě jsou v pořádku.

Strach Číny z protestů

Vládnoucí čínská komunistická strana věnuje v poslední době demonstracím zvýšenou pozornost v obavách, aby pod vlivem povstání v arabských zemích nepřerostly v protesty ohrožující státní moc. Množství občanských nepokojů také v Číně rok od roku stoupá. Zatímco v roce 2006 Čína zaznamenala přes 60 000 "masových incidentů", následující rok jich bylo již více než 80 000, připomíná ČTK.

Foto: Reuters

Policisté v ulicích Ceng-čchengu

Autonomní oblast Vnitřní Mongolsko v květnu zažila největší nepokoje za poslední dvě desítky let. Koncem května Číňan, kterého rozhořčily zábory půdy, zase odpálil před vládní budovou v jihočínském městě Fu-čou tři podomácku vyrobené bomby, tři lidi zabil a dalších devět zranil. [celá zpráva]

Letos se obyvatelka Pekingu pokusila upálit na protest proti stržení svého domu. [celá zpráva]

V centrálním městě Li-čchuan minulý týden tisíce obyvatel zaútočily na vládní budovy poté, co slyšeli, že jeden člen městské rady byl v policejní vazbě údajně umlácen k smrti.

Foto: Reuters

Převrácené policejní vozidlo v Ceng-čchengu

Reklama

Výběr článků

Načítám