Hlavní obsah

Radioaktivní stroncium je i v podzemní vodě u Fukušimy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Radioaktivní stroncium, které bylo v nedávných dnech zjištěno v půdě okolo poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima, se dostalo i do podzemní vody. Potvrdil to provozovatel elektrárny, firma Tepco.

Foto: Reuters

Technici pracují na odstranění závad v 2. reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1.

Článek

Společnost současně podle stanice ABC News uvedla, že stroncium je i v moři u pobřeží. Jeho koncentrace je 240krát vyšší, než je povolený limit.

Stroncium má tendenci hromadit se v kostech a kostní dřeni, kde může vyvolat rakovinné bujení – leukémii. Japonský úřad pro jadernou bezpečnost oznámil, že bude od nynějška podrobně sledovat i možné dopady na mořský život v okolí elektrárny.

Přítomnost stroncia v půdě potvrdily japonské úřady poprvé minulý týden. Ministerstvo vědy oznámilo, že stroncium bylo zaznamenáno v 11 lokalitách. „Je nepravděpodobné, že by naměřené hodnoty představovaly bezprostřední nebezpečí pro lidské zdraví,“ řekl nicméně Hirotaka Oku z ministerstva.

Stroncium vzniká během štěpení uranu v palivových tyčích reaktorů. Jeho poločas rozpadu je 29 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám