Hlavní obsah

Severokorejci vezli do Barmy součásti k raketám

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké námořnictvo zadrželo severokorejskou nákladní loď, která je podezřelá z ilegálního převozu raketových součástí do Barmy. V neděli o tom s odkazem na americké představitele informoval deník The New York Times. Zadržení lodi se uskutečnilo před dvěma týdny.

Článek

Plavidlo bylo podle internetových stránek listu přinuceno k návratu do domovského přístavu po několikadenním diplomatickém tlaku Spojených států a dalších asijských zemí.

Americký torpédoborec USS McCampbell nákladní plavidlo M/V Light zachytil jižně od Šanghaje 26. května. Loď  se podle Američanů už dříve podílela na tajných zbrojních dodávkách. M/V Light se plavila pod vlajkou Belize, které dalo posádce USS McCampbell povolení ke vstupu na ni. Severokorejská posádka to ale nedovolila.

OSN uvalila na Severní Koreu sankce poté, co KLDR uskutečnila v roce 2006 a 2009 jaderné zkoušky. Severokorejci mají zakázáno obchodovat i s jadernými a zbrojními technologiemi. Rezoluce přijatá v OSN loni dává členským státům OSN právo provádět inspekce severokorejských dodávek na moři, na zemi i ve vzduchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám