Hlavní obsah

Christchurch po čtyřech měsících postihly další silné otřesy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christchurch
Aktualizováno

Novozélandské město Christchurch, kde při zemětřesení před čtyřmi měsíci zemřelo 181 lidí, postihla v pondělí série následných otřesů o síle až šest stupňů Richterovy stupnice. Při otřesech se zřítilo několik budov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Christchurch postihly další silné otřesyVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme celí od prachu. Je to úděsné. Kolují zprávy o dalším zřícení zbytků katedrály,“ prohlásil v rozhlase bezprostředně po otřesech starosta Christchurch Bob Parker.

Nejprve u pláže Taylors Mistake necelých deset kilometrů od centra postihly otřesy o síle 5,2 stupně. O dvacet minut později měly otřesy sílu šesti stupňů. Byly tedy jen o tři desetiny slabší než při ničivém zemětřesení před čtyřmi měsíci.

Otřesy se dostavily v době oběda. Lidé ve zmatku opouštěli domy. Zřítil se kostel, z jehož trosek se podařilo zachránit dvě osoby. Spadl též vedlejší dům, uvedla agentura Reuters. Z okolních kopců se do obydlených čtvrtí sesunulo množství kamenů. Bez proudu se znovu ocitlo na 50 000 domácností.

Foto: Tim Kelleher/Handout, Reuters

Vozidlo v trhlině, jež se vytvořila po nových otřesech.

Žádné oběti nejsou hlášeny, což může být též důsledek toho, že město je obydlené řídce poté, co ho spousta obyvatel po zemětřesení opustila. „Díky bohu, že jsme evakuovali zónu v centru,“ poznamenal starosta Parker s odkazem na dosud uzavřenou část města.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám