Hlavní obsah

Nejméně 35 mrtvých při dvou pumových atentátech v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péšávar
Aktualizováno

V Péšávaru na severozápadě Pákistánu v noci na neděli explodovaly krátce po sobě dvě bomby v rušné části města. Útok si vyžádal 35 obětí a dalších téměř 90 osob bylo zraněno, z toho 21 vážně. S odvoláním na policii o tom informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentáty v PákistánuVideo: Reuters

 
Článek

"Nejméně 35 lidí zahynulo a více než 80 bylo zraněno," řekl agentuře představitel místní policie.

"Obě exploze přišly asi čtyři minuty po sobě. První byla menší, a když se lidé seskupili kolem místa výbuchu, došlo ke druhé explozi, velmi silné, která si vyžádala životy a značné škody," řekl policista. Nevyloučil, že druhá exploze mohla být sebevražedným atentátem. Předchozí zprávy mluvily spíše o autu s výbušninou odpálenou na dálku. Útok se odehrál naproti úřadu místního politického činitele. Poblíž jsou také ubytovny pro vojáky pákistánské armády.

Mězi oběťmi výbuchu jsou ale i dva novináři pracující pro pákistánské anglickojazyčné deníky Pakistan Today a The News.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, policie však za nimi vidí pákistánské přívržence islamistického hnutí Taliban. Neklidný severozápad Pákistánu, který sousedí s Afghánistánem, je baštou Talibanu a Al-Káidy. V roce 2007 na popud vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina pákistánská odnož Talibanu vyhlásila džihád (islámskou svatou válku) Islámábádu. Při téměř 500 následných útocích bylo v Pákistánu zabito více než 4400 lidí.

Povstalci nyní navíc přísahali pomstít smrt Usámy bin Ládina, kterého v jeho úkrytu v pákistánském Abbottabádu 2. května zabilo speciální komando americké armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám