Hlavní obsah

Japonka přežila v Himálajích dva týdny o trávě, bambusu a vodě

Káthmandú

Devětačtyřicetiletá japonská turistka Makiko Iwafučiová se ztratila v Himálajích a dokázala tam přežít 12 dní. Živila se trávou, pila vodu a přespávala v jeskyních. Celou dobu se modlila, napsaly v pátek tiskové agentury, které o jejím případu informovaly.

Foto: Bikash Dware, Reuters

Japonka Makiko Iwafučiová na tiskové konferenci po své záchraně

Článek

Iwafučiová odešla z hotelu vzdáleného 80 kilometrů severně od Káthmandů v Nepálu 25. května na procházku k posvátnému hinduistickému jezeru Gošainkunda, v lese ale sešla ze stezky a už se na ni nedokázala vrátit.

„Cesta vypadala jasně, a já si myslela, že se nemohu ztratit, jenže jsem byla zmatená a vybrala si špatnou stezku,“ uvedla Japonka pro agenturu AAP.

Iwafučiová se ztratila asi 500 metrů od stezky a na místě čekala na případnou záchranu dva dny. Policisté a vojáci se ji vydali hledat den poté, co se ztratila, ale neúspěšně.

Bloudění v horách

Když se nikdo neobjevil, rozhodla se hledat cestu zpátky sama. Živila se trávou a bambusem a pila vodu z horských řek. Ukrývala se v malých horských jeskyních a pod skalními převisy a přikrývala se listím.

Celé dny chodila v horách, ale cestu nedokázala nalézt, až v úterý Japonka zaslechla hlasy poutníků. "Byl to zázrak. Pocítila jsem ulehčení, děkovala jsem Bohu, že mě zachránil," svěřila se v pátek novinářům v Káthmándú, kam byla dopravena z 80 kilometrů severně vzdáleného místa ve výšce 4300 metrů nad mořem.

Ačkoli je Japonka viditelně pobodaná od hmyzu, zdá se být podle agentury AP v pořádku. Jen co ji nalezli, byla převezena do nemocnice, kde lékaři shledali její stav uspokojivý. Ošetřili jí jen puchýře na nohou.

"Zima nebyla. Jen pár dní mrholilo," zavzpomínala. Problém měla jen jednu noc, kdy se mohla před deštěm ukrýt jen pod strom a promokla. "Věděla jsem, že v oblasti nejsou nebezpečná zvířata, takže jsem byla v bezpečí."

Štěstí ale neměla třiašedesátiletá Japonka, jejíž tělo nepálští záchranáři našli nedaleko místa, kde se ztratila její krajanka. Žena zahynula společně se svým nepálským průvodcem pod lavinou při sobotním výstupu na horu Naja Kanga vysokou 5844 metrů. Ostatky horolezkyně v pátek v Káthmándú převzali příbuzní a pracovníci japonského velvyslanectví. Tělo jejího průvodce zatím nalezeno nebylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám