Hlavní obsah

Peking obvinil Hanoj z flagrantního porušení čínské suverenity

Novinky,
Peking/Hanoj

Čína obvinila Vietnam, že ve sporné oblasti Jihočínského moře vietnamští námořníci ohrozili čínské a vyzvala Hanoj, aby skončila se všemi invazivními činy. Obvinění následovalo poté, co se Hanoj pustila do Pekingu, že čínští námořníci záměrně narazili do kabelů spuštěných z lodi.

Foto: Reuters

Čínské hlídkové čluny u Spratlyových ostrovů.

Článek

Podle čínského ministerstva zahraničí vietnamské rychlé čluny ve čtvrtek pronásledovaly čínské rybářské lodě. Během pronásledování se rybářská síť spuštěná z jedné z čínských lodí zapletla do kabelů spuštěných z vietnamské lodi zkoumající podmořské zásoby ropy. Vietnamská loď pak vlekla čínskou, dokud rybáři sít neodřízli.

Podle Číňanů byla vietnamská výzkumná loď v oblasti ilegálně. „Vietnam flagrantně porušil čínskou suverenitu a námořní práva, když prováděl nezákonný průzkum zásob plynu a ropy v moři u Spratlyových ostrovů a vyhnal čínskou rybářkou loď,“ uvádí se v prohlášení čínského ministerstva zahraničí, které požaduje, aby Vietnam skončil s veškerým porušováním čínské suverenity.

Peking také tvrdě odmítl obvinění Vietnamu, že čínská rybářská loď záměrně narazila do kabelů spuštěných z vietnamské výzkumné lodě společnosti Petro Vietnam.

Čína vede spory o své námořní hranice s několika sousedními zeměmi včetně Vietnamu, Filipín, Indonésie a Bruneje. Jihočínským mořem vede nejen mnoho důležitých námořních cest, ale pod jeho dnem se nacházejí i velké zásoby ropy, o které mají všechny zúčastněné země zájem.

Vietnam přiznal, že počítal s protesty Číny, protože prováděl výzkum v oblasti, na kterou si dělají nárok obě země.

Spory Číny se sousedními zeměmi o námořní hranice 

Do podobného sporu se dostala Čína s Filipínami, když na začátku března čínské hlídkové čluny bránily v plavbě filipínské výzkumné lodi. Čína akci hájila slovy, že šlo o zákonné jednání na ochranu práv a ne o obtěžování a ohrožování plavidla, jak tvrdila Manila.

Čína sice zdůrazňuje snahu řešit problémy mírově, ale posiluje své námořní síly. V úterý potvrdila, že zařadí do výzbroje letadlovou loď. Ta nemá ale sloužit ke globálním akcím, ale působit v čínských vodách, nebo ve vodách, které si Čína nárokuje.  Jde tedy o hrozbu silou menším sousedům. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám