Hlavní obsah

Číňanka se zapálila na protest proti stržení domu

Peking

Na předměstí Pekingu se zapálila obyvatelka čtvrti Tchung-čou na protest proti stržení svého domu. O události, která se stala na začátku roku, informovala ve středu stanice BBC. Případ 64leté ženy, jejíž obličej znetvořily plameny, podle ní názorně ilustruje bezohlednost mašinérie městských plánovačů a stavebních firem i zoufalství lidí vyháněných z domovů bez úměrné náhrady.

Foto: Profimedia.cz

Původní zástavba v Pekingu rychle ustupuje novým vysokopodlažním domům.

Článek

Čangová vypověděla, že se polila benzínem a zapálila bezprostředně poté, co do jejího domku počátkem roku vtrhl gang mužů, který podle ní poslaly úřady. „Udělala jsem to, protože strhli můj dům bez mého povolení. Zapálila jsem se, protože jsem už nechtěla žít. Donutili mě. Neměla jsem žádnou volbu. Obyčejní lidé nemají vůbec žádná práva,“ řekla.

Žena, která svůj čin přežila, i když přišla o vlasy a obličej má znetvořený, dál bojuje a úřady žádá o kompenzace za demolici domova. Není sama. Podobné nároky jen v jejím sousedství vznesly desítky lidí a v celé Číně jich jsou tisíce, napsala BBC.

Ačkoliv státní rada nedávno vydala předpisy, které mají podobným případům v budoucnu zabránit, prodej půdy developerům každoročně do kasy místních úřadů přináší miliardy a v průměru tvoří okolo 30 procent jejich příjmů. Náhrady, které stavitelé za zbořené domy nabízejí, jsou ale podle majitelů domů neadekvátní a oni si nemohou pořídit nové bydlení. Jen několik jich odmítne domy opustit, což byl také případ Čangové.

V Tchung-čou, které by se podle představ developerů mohlo stát jakýmsi pekingským Manhattanem, rychle vzniká moderní zástavba. Místy mezi ní však stále „ční“ původní jednopatrové domky, které zde donedávna stávaly všude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám