Hlavní obsah

NATO reviduje strategii v Libyi, Kaddáfí odhodlán zemřít jako mučedník

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Ministři zemí NATO na středeční schůzce aliance v Bruselu hodnotí efekt náletů na Libyi, které po dva měsíce probíhají pod velením severoatlantického paktu. Nálety se v posledních dnech vystupňovaly a v úterý probíhaly i za dne. Bombardování pokračovalo i v noci na středu. Libyjský vůdce se však nemíní vzdát. Řekl to v úterý večer v plamenném televizním projevu, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muammar Kaddáfí se sešel s kmenovými vůdciVideo: Reuters

 
Článek

Muammar Kaddáfí v projevu v úterý večer uvedl, že nikdy neopustí svou vlast, že zůstane v Libyi „živý nebo mrtvý“. Podle něj je miliónkrát lepší mučednictví, než se vzdát. [celá zpráva]

„Vy zbabělci, nikdy nemůžete zastrašit velký libyjský lid, nemůžete zastrašit nezlomný Tripolis,“ řekl podle televize ABC plukovník v den svých 69. narozenin a dodal: „Sláva patří Libyi, sláva patří Tripolisu, který čelí nejagresivnější a nejbarbarštější divoké kampani s cílem nás dostat do područí."

Foto: Reuters

Záběr Kaddáfího s kmenovým vůdcem, fotografie doprovodila plukovníkův televizní projev.

Kaddáfí vyzval své příznivce, aby se vydali k jeho sídlu v Báb Azíziji a pak pochodovali po celé zemi. Alianci vzkázal: „Vaše letadla nezastaví tyto pochody miliónů.“

Nálety na Libyi

Podle jednoho z lidí, kteří opustili Tripolis, je situace v metropoli po týdnech náletů zlá: „Je to katastrofa, mnoho problémů. Musíme stát ve frontách, abychom si koupili chleba, benzín i jídlo. Silnice jsou v pořádku, ale všude jsou Kaddáfího síly a všude se provádějí kontroly.“

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Novinář filmuje ze střechy hotelu dým stoupající nad Tripolis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Apokalypsa v Misurátě - totálně rozbombardované městoVideo: Reuters

Kaddáfího projev přišel po největších náletech na metropoli, které trvaly více než čtyři hodiny „Dnes nás zasáhlo více než 60 raket,“ řekl mluvčí vlády Músá Ibrahím a dodal „ Ztratili jsme 31 mučedníků, někteří z nich byli strážci v zasažených budovách, jiní byli jen okolo procházející lidé, nevinní civilisté. Desítky lidí jsou zraněny.“

Zesílení náletů v posledních dnech naznačuje, že se NATO pokouší o rozhodný úder, situace v Libyi je zatím patová, Kaddáfí ztrácí síly, ale nedaří se ho porazit, protože rebelové nemají dost sil na to, aby postoupili k Tripolisu.

Foto: Reuters

Záběr Kaddáfího s kmenovým vůdcem, fotografie doprovodila plukovníkův televizní projev.

Už minulý týden souhlasilo NATO s prodloužením operací nad Libyí o dalších 90 dní. Do bojů už byly nasazeny vrtulníky.

Kaddáfí musí odejít, ale co pak?

Jak ale řekl americký prezident Barack Obama po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou: „Je jen otázkou času, kdy Kaddáfí odejde.“

Podle korespondenta BBC Jonathana Marcuse si i velitelé NATO uvědomují, že Kaddáfí už ztratil iniciativu, není však jasné, kdy se režim zhroutí.

Foto: Reuters

Záběr Kaddáfího s kmenovým vůdcem, fotografie doprovodila plukovníkův televizní projev.

Podporu již ztrácí. Na panelu Africké unie o Libyi zaznělo, že by měl Kaddáfí odejít. Řekl to mauritánský prezident s tím, že je to nutnost.

Podle Marcuse je ale problémem přechodné období po pádu Kaddáfího, protože NATO nechce hrát klíčovou roli v Libyi po pádu plukovníka. Zřejmě ale bude souhlasit s tím, že na počátku přechodného období bude poskytovat podporu.

V Libyi se soupeří s Čínou o moc v Africe

Za "válku s Čínou" označil podle ČTK boje v Libyi ruský list Vedomosti. Podezření, že USA v Libyi bojují s Čínou, vyslovil už bývalý náměstek amerického ministra financí Craig Roberts, podle kterého protesty proti režimu Muammara Kaddáfího na východě Libye, kde se nalézá 80 procent ropných zdrojů a kam Čína už vložila značné investice, nejspíše zorganizovala CIA.

"Verze se velice podobá pravdě. Podle ministerstva obchodu ČLR k březnovému začátku vojenské operace působilo v Libyi 75 velkých čínských společností s uzavřenými kontrakty na 18 miliard dolarů (asi 297 miliard Kč). Čínské firmy od válečných akcí v Libyi čekají obří ztráty," napsaly Vedomosti.

"Kaddáfí je nejspíše skutečně dobrá záminka vypořádat se s Čínou, která v posledních letech doslova skoupila celý africký kontinent."

V roce 1995 čínský obchod s Afrikou představoval šest miliard dolarů, loni už přesáhl 130 miliard. Čína už z Afriky získává 28 procent svého dovozu ropy a toto číslo ještě poroste, jak čínské firmy získávají největší naleziště.

Reklama

Výběr článků

Načítám