Hlavní obsah

Operace v Libyi může trvat do příštího roku, připustil britský ministr

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vojenská akce proti libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu by se mohla protáhnout, varoval britský ministr zahraničí William Hague. Může se stát, že operace bude pokračovat ještě příští rok, připustil. Dodal, že po pádu Kaddáfího by do Libye mohly být vyslány pozemní jednotky v rámci mírové mise.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Ministr zahraničních věcí Velké Británie William Hague

Článek

Britská a francouzská letadla útočí na pozice Kaddáfího a jeho sil od března. Britové i Francouzi o víkendu nasadili i bojové vrtulníky Apache.

Přestože lídři koalice i se Spojenými státy tvrdí, že dochází k obratu, jejich volání po větším tlaku na Kaddáfího svědčí o tom, že libyjský vůdce odolává déle, než se čekalo. Hagueova slova jsou toho dokladem, ačkoliv i ten prohlásil, že se Kaddáfího vláda zevnitř hroutí.

„Může to trvat dny, týdny nebo měsíce,“ připustil Hague pro stanici BBC na dotaz, jak dlouho se může Kaddáfí udržet. Dodal, že pro vojenskou akci neexistuje žádné časové omezení.

Hague po víkendové návštěvě bašty libyjských povstalců Benghází také poprvé připustil možnost vyslání pozemních jednotek do Libye, ovšem až po odchodu Kaddáfího. Uvedl, že by Britové mohli přispět vojáky do případné mírové mise.

Reklama

Výběr článků

Načítám