Hlavní obsah

Australský senátor během jednání mňoukal na kolegyni, musel se omluvit

Novinky, Markéta Kautznerová
Sydney

Australský politik byl donucen, aby se omluvil poté, co během slyšení parlamentního výboru urážlivě mňoukal na svou kolegyni. Jeho jednání ovšem není v australské politice neobvyklé.

Článek

Během rozbouřené debaty mezi senátorem opoziční Liberální strany Davidem Bushbym a senátorkou za Labouristickou stranu Penny Wongovou se ozvalo zamňoukání. Senátorka Wongová je první členkou australského vládního kabinetu, která přiznala svoji lesbickou orientaci, a urážlivý komentář ji očividně pobouřil.

„Ano, proč nemňoukat, když něco takového udělá žena? To je skutečně dobrý nápad! To je opravdu mimořádné! Muži mohou křičet, ale když žena trvá na svém, chtějí to komentovat podobným způsobem. To je jako ve škole," rozhořčeně reagovala senátorka na mňoukání.

Komentář byl kolegyněmi senátorky Wongové okamžitě ohodnocen jako příklad misogynního jednání ze strany opozice. Tanya Pliberseková, ministryně pro záležitosti žen, obvinila Bushbyho z nestydatého sexismu a ministryně financí Wayne Swanová uvedla, že je toto zvířecí chování pro neurvalce z opozice typické.

Většina Bushbyho kolegů odmítla záležitost komentovat. Stínový ministr financí Joe Hockey se nechal slyšet, že to jednání bylo nepřípustné.

Po mňoukání následovala řádná omluva

Zpočátku senátor Bushby na svou obranu uváděl, že se senátorka Wongová chovala jako vzteklá kočka – ať už samec nebo samice, pak se ale naplno omluvil.

„Zcela jasně jsem se nechal unést rozbouřenou debatou. Má reakce senátorku Wongovou viditelně urazila a upřímně jsem se jí za to omluvil. Ona mou omluvu přijala,“ řekl deníku Daily Telegraph senátor.

Neprofesionální jednání mezi australskými politiky není ovšem žádnou novinkou, uvedl list. Nestalo se poprvé, že byl člen koalice obviněn ze sexistického chování. Například počátkem tohoto roku promlouval lídr opozice Tony Abbott na shromáždění, kde dav držel transparenty, které označovaly Julii Gillardovou, první australskou premiérku, za čarodějnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám