Hlavní obsah

Japonsko podcenilo nebezpečí tsunami, oznámili jaderní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko podcenilo nebezpečí, jaké pro jeho jaderné elektrárny představují ničivé vlny tsunami. Ve středu to uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve zprávě, která hodnotí únik radioaktivity z elektrárny Fukušima. Agentura rovněž vyzvala japonské úřady, aby pečlivě kontrolovaly zdravotní stav lidí, kteří se dostali do blízkosti elektrárny.

Foto: Reuters

Technici opravující vedení v elektrárně Fukušima.

Článek

"Riziko tsunami bylo v několika jaderných zařízeních podceněno," citovala ze zprávy MAAE agentura Reuters. Podle mezinárodní organizace například elektrárna ve Fukušimě neměla plány, jak se vypořádat s tsunami, která se přelije přes 5,7 metrů vysokou ochrannou zeď a vyřadí z provozu záložní generátory. Předpovědi japonských vědců přitom varovaly, že tak vysoká tsunami není vyloučená.

Vlnu tsunami vyvolalo zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály, které udeřilo nedaleko japonského pobřeží 11. března. Vlna se rozlila hluboko do vnitrozemí. Ve Fukušimě zalila záložní generátory, takže selhal chladicí systém reaktorů a v nich se začalo tavit palivo. Důsledkem byla nejhorší jaderná havárie od výbuchu reaktoru v Černobylu v roce 1986.

MAAE konstatovala, že z japonské jaderné havárie by se měli poučit provozovatelé jaderných elektráren po celém světě. "Projektanti a provozovatelé jaderných elektráren by měli správně vyhodnotit a zajistit ochranu proti všem hrozícím přírodním pohromám," uvedla MAAE.

Havárie ve Fukušimě už zasáhla i jadernou energetiku v Evropě. Německá vláda kvůli japonské nehodě ustoupila od plánovaného prodloužení životnosti svých jaderných elektráren. Evropská unie se také shodla na provedení zátěžových testů ve všech evropských reaktorech. Testy budou zahájeny tento měsíc a konečné výsledky by měly být známy příští rok v dubnu.

Reklama

Související články

Od Fukušimy se stěhují další Japonci

Dál od poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 na severovýchodě Japonska se od neděle stěhují další lidé. O rozšíření ochranného pásma, do něhož nikdo nesmí,...

Výběr článků

Načítám