Hlavní obsah

V Afghánistánu zahynul český voják, zraněn velitel

Aktualizováno

V Afghánistánu v provincii Vardak v úterý ráno zahynul 31letý český voják, když se svým autem najel u vesnice Salar na bombu. Další dva Češi byli zraněni. Právu to řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Je to čtvrtý český voják, který padl v Afghánistánu. Jedním ze zraněných je velitel českého poradního a výcvikového týmu podplukovník Michal Kucharský.

Foto: Novinky

Základna Shank v afghánském Lógaru, kde působí český provinční rekonstrukční tým

Článek

Spolu s Čechem zahynul při výbuchu nálože i afghánský tlumočník. Další dva čeští vojáci byli zraněni, z toho jeden těžce.

"Vozidlo Iveco, ve kterém byly čtyři osoby, najelo na improvizované výbušné zařízení," sdělila ČTK Růžičková. Stalo se to před půl sedmou SELČ.

Následkem výbuchu utrpěl rotmistr narozený v roce 1980 smrtelné zranění, další voják v hodnosti rotného a afghánský tlumočník byli zraněni těžce a jeden voják v hodnosti podplukovníka lehce. Afghánský tlumočník posléze zraněním podlehl.

"Po prvotním ošetření na místě incidentu byli všichni transportováni na nejbližší vojenskou základnu Carwile, zranění byli následně přepraveni vrtulníkem k dalšímu ošetření na základnu Shank v provincii Lógar," upřesnila Růžičková. Zraněný rotmistr bude převezen do nemocnice v Kábulu.

Tělo českého vojáka bude převezeno do České republiky.

 Tým cvičil Afghánce

Kucharský a jeho muži oficiálně zahájili práci ve Vardaku letos 22. dubna, kdy v provincii nahradili první český tým. České úkolové uskupení, označované jako OMLT, pomáhá s výcvikem "pěšího kandaku", tedy zhruba praporu afghánské armády. Česká jednotka měla před úterním incidentem 54 členů, převážně tankistů z Přáslavic. Působí v ní ale i specialisté z jiných jednotek. Pro většinu z nich to není první nasazení v zahraniční misi.

Předchozí české oběti války v Afghánistánu

Jeden český voják padl v Afghánistánu 17. března 2008. Zabil ho sebevražedný atentátník. Další český voják zahynul v Afghánistánu 4. května 2007, když se na něj sesula lavina kamení. Třetí zahynul v květnu 2008 při výbuchu nastražené nálože.

Čeští vojáci padlí v Afghánistánu

  • 4. května 2007 - V Afghánistánu zahynul český voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další vojáci byli těžce zraněni.
  • 17. března 2008 - Příslušník speciální jednotky vojenské policie zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha. Dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce, zahynuli i dva Dánové.
  • 30. dubna 2008 - V provincii Lógar přišel o život český voják poté, co terénním vozem najel na nastraženou nálož; další čtyři vojáci z vozu byli zraněni.
  • 31. května 2011 - V provincii Vardak zahynul český voják, když se svým autem najel na improvizované výbušné zařízení. Jde už o čtvrtého vojáka z řad české armády, který v této zemi přišel o život. Při výbuchu zahynul také afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni.

                                                                          ČTK

Právě nastražené nálože mají na svědomí nejvíce koaličních vojáků, přestože se nasazují lépe pancéřovaná vozidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám