Hlavní obsah

Atentátník zabil afghánského generála, německého zranil

– Kábul
Novinky,

Sebevražedný atentátník z hnutí Tálibán si za cíl atentátu v sobotu vybral na relativně bezpečném severu Afghánistánu schůzku vysokých představitelů afghánské policie, samosprávy a NATO. Zabil policejního generála Muhammada Daúda Daúda i velitele policie v provincii a zranil guvernéra provincie Tachár i velitele německého kontingentu generála Markuse Kneipa. Zraněných je 14.

Foto: Wahdat Afghan, Reuters

Kancelář guvernéra v provincii Tachár po útoku

Článek

Útok byl podniknut v Talokánu v kanceláři guvernéra provincie Tachár Abdula Džabára Takvy při schůzce s velitelem německého kontingentu a veliteli afghánské policie.

Atentát podnikl sebevražedný atentátník, který v policejní uniformě pronikl do komplexu guvernéra provincie, kde právě jednali vládní a vojenští představitelé se zástupci koaličních sil. Vzápětí na sobě odpálil vestu s výbušninou.

Německý ministr obrany Thomas de Maizerie potvrdil, že zahynuli dva němečtí vojáci. Zraněn byl generál Markus Kneip, který velel celému německému kontingentu a silám NATO na celém severu Afghánistánu

Foto: Wahdat Afghan, Reuters

Afgánský policista zraněný při výbuchu

Daúd je zatím nejvýše postaveným představitelem afghánské vlády, který byl zabit při jarní ofenzivě Tálibánu. Dříve byl jedním z velitelů Severní aliance, která Tálibánu vzdorovala za jeho vlády v zemi na konci 90. let. Sloužil jako tělesný ochránce hlavního velitele Severní aliance Ahmada šáha Masúda. Později zastával post náměstka ministra vnitra pro boj s drogami a nyní velel policejním silám na celém severu Afghánistánu.

Další obětí je vrchní velitel policie v provincii Tachár šáh Džahán Nurí. Zraněn byl guvernér. Mezi devíti zraněnými, které si atentát vyžádal, jsou také tři němečtí vojáci.

Mimořádný úspěch Tálibánu

Pro Tálibán, který se k útoku přihlásil, je to velký úspěch, protože se mu podařilo zasáhnout špičky afghánských policejních sil i generála NATO. Útok navíc provedl v oblasti, která byla považovaná za bezpečnou. Už to má velkou propagandistickou hodnotu, uvádí BBC.

Útok navíc ukazuje, že Tálibán má nutně spolupracovníky mezi policisty, protože jinak by se mu nemohl takovýto útok podařit. Musel se o schůzce nejen dozvědět, ale dosáhnout také toho, aby se na mítink dostal atentátník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám