Hlavní obsah

Tálibové v Pákistánu přepadli základnu, zničili letadla za milióny dolarů

Novinky, rei
Karáčí

Bojovníci pákistánského Tálibánu přepadli v neděli v noci vojenskou základnu v Karáčí. Boje skončily až v pondělí v poledne. Dvanáct vojáků zemřelo. Útočníci drželi i několik rukojmí včetně příslušníka čínské armády a zničili množství letadel za milióny dolarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tálibové v Karáčí zničili letadla za milióny dolarůVideo: Reuters

 
Článek

„Je to pomsta za mučednictví Usámy bin Ládina. Je to důkaz, že jsme stále jednotní a mocní,“ oznámil mluvčí pákistánské odnože Tálibánu Ehsanulláh Ehsan agentuře Reuters. Dodal, že útočníci mají dost jídla a munice, aby „bojovali a přežili tři dny“.

Tálibové vzali nejprve v neděli v noci útokem trojici hangárů s letadly na letecké a námořní základně Mehran. Několik vojenských letadel bylo zničeno střelami z granátometů, mezi nimi i nejméně dvě protiponorková letadla americké výroby P-3C Orion v ceně několika miliónů dolarů. Následovala bezhlavá střelba po všem živém na základně.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Požár po výbuších na základně Mehran

Foto: Athar Hussain, Reuters

Na základnu Mehran přijíždějí přivolané posily.

Protiútok jednotek námořnictva na sebe nedal dlouho čekat a na základnu rovněž brzy proudily posily. „Zatlačili jsme je do jedné budovy a pokračujeme v akci s cílem útočníky zajmout nebo zabít,“ oznámil posléze ministr vnitra Rahmán Málik.

Přesto se ještě v pondělí ráno bojovalo, základnou otřásaly výbuchy a nad ní létaly vrtulníky. Obléhání armáda ukončila až kolem poledne, oznámila BBC. Útočníků bylo 15 až 20.

Je to již několikátý útok, který radikálové provedli jako odplatu za zabití teroristy Usámy bin Ládina v Pákistánu komandem USA. Naposledy tálibové zaútočili v pátek na americký konzulát v Péšávaru, přičemž zabili jednoho Pákistánce.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Ze základny stoupal ještě ráno dým.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám