Hlavní obsah

Smrt Americe, křičeli rozlícení Afghánci po dalším nočním útoku NATO

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

V severoafghánském městě Talokan vyšlo ve středu do ulic na 2000 lidí, aby protestovali proti nočnímu úderu NATO, který si vyžádal čtyři mrtvé. Při následném střetu s policií zemřelo 12 protestujících, uvedla agentura AP. Dalších třináct obětí si poté vyžádal sebevražedný atentát na východě země, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Nespokojený dav v afghánském Talokanu

Článek

Atentát byl spáchán v Džalalabádu na východě země. Mezi 13 oběťmi jsou policejní kadeti i civilisté. Atentátník narazil malým autem do dodávky, která vezla kadety. Zranění utrpělo dalších třináct osob.

Džalalabád v posledních měsících čelí vlně atentátů.

Mrtví při protestu v Talokanu 

Již předtím zahynulo 12 lidí při protestech proti úderu NATO. Dalších osmdesát jich bylo zraněno. V Talokanu vyšlo do ulic na 2000 lidí. Mnozí z nich byli ozbrojeni a nasazeny musely být afghánské síly rychlé reakce. Demonstranti ničili veřejný majetek i soukromé vlastnictví. Police zasáhla a použila střelné zbraně ve chvíli, kdy dav zamířil  k německé základně NATO.

Rozlícení Afghánci křičeli hesla jako „Smrt Americe!“ a "Smrt Karzáímu".  Oběťmi útoku NATO na předměstí se podle nich stali nevinní civilisté, podle guvernéra provincie Tachár dvě ženy a dva muži. Alianční velení ale tvrdí, že byli zabiti čtyři ozbrojení povstalci a dva další byli zadrženi. Mluvčí NATO nicméně uvedl, že událost bude prozkoumána.

Noční razie spojeneckých vojáků často budí u Afghánců pohoršení a odsouzení. Přehmatům sil NATO nezabránila ani nová pravidla pro tyto útoky, která mimo jiné stanovují, že jich budou účastni i afghánští vojáci. V tomto případě podle provinčního guvernéra jednalo NATO jednostranně.

K poslednímu tragickému omylu vojáků NATO došlo minulý týden, kdy si u Džalálabádu na východě země spletli dům, přičemž zabili i nevinnou 12letou dívku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám