Hlavní obsah

Japonsko pomůže elektrárně s odškodněním, reaktor je v horším stavu

BBC, aš, Herald Sun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská vláda v pátek zveřejnila, že pomůže provozovateli poničené jaderné elektrárny Fukušima 1 s kompenzací obětí. Pomoc státu by měla odvrátit bankrot společnosti Tepco, která jadernou elektrárnu provozuje. Ukázalo se, že první reaktor je v horším stavu, než se čekalo.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Fukušima. Na snímku čtvrtý reaktor

Článek

Vláda chce firmě pomoci, aby nezkrachovala, protože pak by od ní nedostali postižení odškodnění. Proto se vytvoří státní fond, ze kterého se bude vyplácet odškodnění, do kterého vloží vláda nejméně 60 miliard dolarů.

Tepco se dostane pod kontrolu vlády, jeho akcie se sice budou dál obchodovat na burze, ale zisky po léta půjdou státu. Očekává se dokonce, že vláda dá společnosti i víc, aby se nedostala do červených čísel. Zřejmě kvůli tomu vydá speciální dluhopisy.

Firma ale bude muset zavést tvrdá úsporná opatření, nebudou žádné limity pro kompenzace a bude souhlasit s vyšetřováním svého managementu.

Ten uvedl, že poškození prvního reaktoru ve Fukušimě je mnohem vážnější, než se čekalo. Zřejmě jsou na vině tavící se palivové tyče. Navíc už dříve poskytla firma mylné informace o radiaci.

Bankrot by ohrozil finanční trhy

Tepco dodává elektřinu oblasti, kde je soustředěna třetina japonské ekonomiky. Proto se vláda snaží zabránit bankrotu firmy. Panuje strach, že by problémy Tepco mohly ohrozit japonské finanční trhy. Akcie Tepco v pátek klesly o šest procent a propadly se i japonské burzovní indexy

Už se také začal uzavírat jeden z posledních dvou funkčních reaktorů stárnoucí elektrárny Hamaoka, která leží v oblasti, kde může udeřit zemětřesení. O jejím uzavření už vláda rozhodla.  Provozuje ji firma Chubu Electric.

Reklama

Výběr článků

Načítám