Hlavní obsah

Usáma bin Ládin byl rodinný typ. Co prozradily jeho manželky Američanům?

V profilech Usámy bin Ládina se zmiňuje jeho oddanost džihádu, který obrátil proti USA jako velkému Satanovi, jeho náboženské zanícení i jeho charisma, které mu pomáhalo získat oddané následovníky na celém světě. Byl to ale také rodinný typ muže, který se snažil trávit čas se svými manželkami, napsal časopis Time. V komplexu v Abbottábádu žil se třemi. Američané je už vyslechli za přítomností pákistánských vyšetřovatelů, napsala v pátek CNN.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin

Článek

Zatímco bin Ládin byl 2. května zabit, jeho tři manželky byly zadrženy po odletu amerického komanda pákistánskými silami. Nejmladší Amal Sabahová byla při zásahu postřelena do nohy. Spojené státy velmi usilovaly o to, aby mohly ženy vyslechnout, chtěly vědět, jak se mohl bin Ládin tak dlouho nepozorovaně skrývat a jak se za ním ony samy dostaly z ciziny. Podrobnosti z výslechu, při němž byli přítomni i Pákistánci, nejsou známy, ženy ale projevovaly nepřátelství k USA.

V Abbottábádu byl bin Ládin pod jednou střechu nejen se svými třemi ženami, nejmladší Amal Sabahovou, se svou třetí ženou Charjou Sabárovou a čtvrtou Šiham Sabárovou, o níž se předpokládalo, že zahynula při náletech v Afghánistánu na počátku nového tisíciletí. V domě navíc žilo i sedmnáct dětí – jeho i dětí dvojice, která ho ukrývala. Hluku mohl jen těžko uniknout, pokud tedy neodešel do zatuchlé místnosti bez oken, která bývá považována za velitelský bunkr.

Rodinné hodnoty

Jedna z Arabek, která měla za muže bojovníka Al-Káidy, už dříve, krátce po atentátech z 11. září 2001, řekla časopisu Time, že on i další vysocí představitelé Al-Káidy se postarali o své rodiny a manželky, aby mohly utéci před invazí do Afghánistánu.

Čtyři ženy, které Usáma tehdy měl, nezahynuly při náletech, ani se nemusely skrývat v podzemních chodbách. Charja utekla do Íránu, kde byla zadržena, ale nakonec mohla odjet do rodné Saúdské Arábie. Amál Sabahová se dostala přes Pákistán do Jemenu, Nadžva Ghamínová utekla do Sýrie.

Foto: Reuters

Bin Ládinův dům po akci USA

Bin Ládinovi ale manželky chyběly. Když se usadil v táboře v Pákistánu, porušil své vlastní nařízení, aby se špičky Al-Káidy postaraly o manželky a jejich bezpečí. Pozval je zpátky k sobě a žil s Amal a dvěma Saúdkami, Charjou Sabárovou a Šiham Sabárovou.

V domě v Abbottábádu byla školní třída

Obě Saúdky přitom byly vysoce vzdělané, Charja byla psycholožkou a údajně i specialistkou na zákon šarí'a. Šiham byla učitelkou arabštiny a jednu místnost v domě v Abbottábádu změnila ve školní třídu.

Foto: Faisal Mahmúd, Reuters

Den po odstřelení Usámy bin Ládina procházejí dva pákistánští vojáci kolem údajného místa činu: v okolí pevnosti v Abbottabádu zaslechli místní obyvatelé přestřelku, při níž Ládin zahynul

S oběma žil bin Ládin déle než čtvrtstoletí.

Bin Ládin se však o své ženy staral dobře už před 11. zářím. Uvedla to v časopisu Madžall žena s akronymem AS, což by mohla být Amal Sabahová. „Nežily jsme v jednom domě. Každá žena měla vlastní dům. Dvě žily v Kandaháru, každá ve vlastním domě, třetí žena měla dům v Kábulu a čtvrtá v masivu Tora Bora.“

V Kandaháru žila Amal, v Tora Bora zřejmě Šiham.

Ani v Abbtottábádu nežily všechny na jedné hromádce, každá žena měla vyhrazenou část domu, obývaly různá patra.

Šest žen Usámy bin Ládina

První ženou Usámy bin Ládina byla jeho o dva roky mladší sestřenice Nadžva Ghamínová, s níž měl 11 dětí. Opustila ho po 11. září 2001 a utekla se svým duševně zaostalým synem do rodné Sýrie. S bin Ládinem se ale nerozvedla.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo, ve kterém se ukrýval Usama bin Ládin.

Druhá žena Chadídža Šarífová byla o devět let starší než on, vzala si ho v roce 1983, ale o devět let později se rozvedli. Má s ní tři děti. Byla vzdělanou učitelkou. Rozvedli se mezi lety 1993 a 1996, když žili v Súdánu.

Nadžva zařídila třetí sňatek s Charjou Sabárovou, kterou si vzal v roce 1985 a má s ní syna.

Foto: Profimedia.cz

Vysoký plot a ostnatý drát chránily pevnost, kde se skrýval Usáma bin Ládin.

V roce 1987 si vzal Šiham Sabárovou, s níž má dvě děti. I ta utekla z Afghánistánu, zřejmě přes Tora Bora do sousedního Pákistánu.

Nejtajemnější je pátý bin Ládinův sňatek. V roce 1994 si měl v Chartúmu vzít ženu, ale sňatek byl anulován necelých 48 hodin po uzavření.

Amal Sabahovou si bin Ládin vzal v roce 2000. To jí možná bylo jen 15. Vzali se v Kandaháru. Měla s bin Ládinem dceru Safíju, která viděla, jak jí americké komando zavraždilo otce.

Vdovy nebyly obviněny z žádného trestného činu. Arabka blízká Al-Káidě řekla časopisu Time: „Měli sklon ženám nic neříkat o operacích.“ To potvrzuje i pákistánský novinář Hamíd Mir, který s Usámou udělal rozhovor v roce 1997: „Usáma jednou řekl mužům, že by neměli sdílet svá tajemství s ženami.“

Faktem ale je, že jen zážitky všech tří vdov mohou hodně odhalit o fungování teroristické sítě. Proto je Američané chtěli vyslechnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám