Hlavní obsah

NATO opět bombardovalo sídlo Kaddáfího

– Tripolis • Aktualizováno

Letadla NATO ve čtvrtek ráno opět bombardovala Tripolis. Mířila na rozsáhlý komplex libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Útok si podle libyjských vládních zdrojů citovaných agenturou AFP vyžádal šest mrtvých a deset zraněných. Nálet byl podniknut krátce poté, co se na obrazovkách televize objevily nové záběry Kaddáfího.

Foto: Reuters

Vojáci a novináři v Kaddáfího komplexu u zasaženého bunkru (záběr ze staršího náletu)

Článek

Aliance podle agentury AP oznámila, že čtvrteční úder zasáhl "rozsáhlý velicí a kontrolní komplex bunkrů v centru Tripolisu, který byl užíván ke koordinaci útoků proti civilistům".

Podle vládního činitele bylo zabito šest lidí na dvou různých místech. Dalších 25 osob utrpělo zranění. Mluvčí libyjské vlády Músá Ibráhím řekl, že při náletu byl zasažen cíl nedaleko místa, kde se každý večer shromažďují Kaddáfího stoupenci.

Při prohlídce zorganizované pro novináře činitelé uvedli, že všechny oběti byli civilisté. Informaci však nebylo možné potvrdit z nezávislých zdrojů.  Reportéři na místech náletů viděli budovu poškozenou dopadem rakety a stopy svědčící o tom, že komplex zasáhly nejméně tři rakety.

Dvě oběti byly u nemocnice Chadra, jedno tělo bylo spálené, druhé zakryté plachtou, z nosítek trčela noha. Podle novinářů z Kaddáfího komplexu stoupal černý dým, uvedla agentura AP.

Při posledním náletu Severoatlantické aliance na komplex Bab Azízija z 30. dubna byl zabit nejmladší z Kaddáfího synů a tři vnoučata. [celá zpráva]

NATO ale bombardovalo Tripolis tento týden už podruhé, při prvním náletu byly zasaženy vládní budovy, zřejmě ale ne Kaddáfího komplex, byť se to původně uvádělo. [celá zpráva]

Od té doby se Kaddáfí až do noci na čtvrtek neobjevil na obrazovkách. Kvůli tomu se spekulovalo, jestli není také mrtev.

Reklama

Výběr článků

Načítám