Hlavní obsah

Do Zakázaného města vnikl zloděj, odnesl starožitnosti za desítky miliónů

Novinky, rei
Peking

Policie v čínském hlavním městě Pekingu poprvé po 25 letech řeší krádež v Zakázaném městě, slavném komplexu paláců někdejších císařů nacházejícím se v centru metropole. V úterý do jednoho z nich pronikl zloděj, ukryl se v něm, a následně z něj v průběhu noci odnesl starožitnosti v hodnotě přes 30 miliónů korun. Předměty nebyly řádně pojištěny. Nikdo totiž nevěřil, že je možné bezpečnost komplexu narušit.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z paláců v Zakázaném městě

Článek

Pro policii je krádež špatnou vizitkou – Zakázané město je jedním z nejpřísněji střežených historických objektů v Číně. Ani více než 1600 alarmů a asi 3700 kamer však nezabránilo tomu, aby neznámý muž, údajně ve věku 27 let, nezůstal v jednom z paláců, kde byly vystaveny starobylé umělecké předměty.

Muž ze Zakázaného města odnesl sedm artefaktů z počátku minulého století, které navíc mělo pekingské muzeum vypůjčeno. Čínská média uvedla, že zloděj k předmětům pronikl vybouranou dírou ve zdi.

Ředitel muzea Wang Sia-chung přiznal, že ukradené starožitnosti nebyly plně pojištěny, protože nikdo nepředpokládal, že je možné se do Zakázaného města vloupat.

Bezpečnostní systém v Zakázaném městě v současnosti prochází modernizací, která má skončit v říjnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám