Hlavní obsah

Japonský premiér se vzdal platu do doby, než bude po jaderné krizi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský premiér Naoto Kan v úterý oznámil, že se vzdává svého platu, dokud nebude vyřešena krize v jaderné elektrárně Fukušima 1, kterou v březnu poškodilo zemětřesení a tsunami. Předseda vlády současně oznámil přehodnocení energetické politiky.

Článek

„Rozhodl jsem se vzdát se svého ročního příjmu premiéra od června počínaje, a to do doby, než budeme znát vyhlídky řešení jaderné havárie,“ oznámil Kan.

Přijde tak 1,6 miliónu jenů (přes 337 000 korun) měsíčně, ale zůstane mu téměř 800 000 jenů (téměř 169 000 korun) měsíčně, což je mzda pro zákonodárce, mu zůstane.

Kan v televizi připustil, že podíl na jaderné krizi má vedle provozovatele elektrárny, firmy Tepco, také jeho kabinet, neboť „vedl jadernou energetickou politiku“. Premiér se za počínání vlády omluvil a uvedl, že si země sice do budoucna ponechá jaderné elektrárny, ale více se zaměří na obnovitelné zdroje.

Havárie ve Fukušimě je nejhorší jadernou nehodou od výbuchu reaktoru v ukrajinském Černobylu přes 25 lety.

Kan v úterý vystoupil jen pár hodin poté, co asi stovka vesničanů, která byla nucena po havárii ve Fukušimě opustit své domovy, demonstrativně navštívila svá bydliště. Muži si pro svůj majetek přišli v ochranných oblecích a maskách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám