Hlavní obsah

Komando v Usámově domě bylo připraveno na boj s Pákistánci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké komando, které v první květnový den v domě v pákistánském Abbóttabádu zastřelilo nejhledanějšího teroristu světa Usámu bin Ládina, bylo na popud prezidenta Baracka Obamy rozšířeno. Obama se obával střetu s pákistánskými vojáky a chtěl si být jist, že jednotka se bude schopna ze země prostřílet, napsal v úterý deník The New York Times.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Pákistánští policisté hlídají poblíž domu, kde Američané zastřelili Usámu bin Ládina.

Článek

Nejmenované zdroje z armády i vlády americkému listu potvrdily, že počet příslušníků komanda byl rozšířen deset dní před zátahem.

„Dostali instrukce vyhnout se střetu, pokud to bude možné. Pokud by ale museli opětovat palbu, měli povolení tak učinit,“ řekl jeden z členů Obamovy administrativy.

„Někteří by se mohli domnívat, že bychom se z bryndy 'vymluvili', ale vzhledem k našim nynějším obtížným vztahům s Pákistánem nechtěl prezident nic ponechat náhodě,“ prohlásil další zdroj.

Akce měla podle původního plánu navíc vypadat jinak. Dvojice vrtulníků měla zůstat na afghánské straně hranice s Pákistánem a v případě potřeby přispěchat na pomoc. Dolet k bin Ládinovu domu by jim ovšem trval asi hodinu a půl. Obama pak rozhodl o vyslání dalších dvou strojů, na jehož palubách byly posily pro útočné komando.

Další podrobnosti operace:
Dvě další speciální skupiny byly v pohotovosti, možná na letadlové lodi Carl Vinson v Arabském moři. Jedna měla pohřbít bin Ládina, pokud by byl zabit, v druhé skupině byli právníci a překladatelé připraveni k nasazení v případě, že by byl bin Ládin chycen živý.
Jeden tým ze dvou záložních helikoptér byl nasazen, když měl nehodu jeden z vrtulníků první skupiny.
Reakce pákistánských bezpečnostních sil monitorovalo americké pozorovací letadlo. Na základě získaných informací bylo možno určit, jak dlouho může komando ještě zůstat v terénu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám