Hlavní obsah

NATO bombardovalo Kaddáfího komplex v Tripolisu

– Benghází • Aktualizováno

NATO v noci opět zaútočilo na komplex libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v Tripolisu. Podle agentury Reuters byly použity rakety. BBC s odvoláním na svědky uvádí, že městem otřáslo pět mohutných explozí. Nad metropolí v té době přelétávala letadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boje v LibyiVideo: Reuters

 
Článek

Jeden ze svědků uvedl, že terčem náletu byl komplex na předměstí Bad Azízija, kde sídlí Kaddáfí, a vládní budovy.

Nálety na Libyi přišly po delší době klidu. Trvaly asi tři hodiny. Mluvčí vlády Musá Ibrahím řekl CNN, že bojová letadla zasáhla úřední budovy v centru Tripolisu:  "Dnešní noc byla v Tripolisu výjimečná. Je to velmi smutné. Každý den ztrácíme lidi na obou stranách. Myslíme si, že nastal čas si sednout a jednat."

NATO útoky potvrdilo, ale popřelo, že by mířilo na Kaddáfího dům. "Stále používáme stejnou strategii: co možná nejvíce zredukovat kapacity Kaddáfího režimu k útoku na civilisty," řekla mluvčí paktu Carmen Romerová.

Zoufalá je nadále situace v přístavu Misuráta, který se pokoušejí dobýt Kaddáfího vojska už několik týdnů, ale rebelové v centru a na pobřeží stále vzdorují. V noci na středu oznámili, že se jim podařilo vládní vojska zatlačit o 30 kilometrů na Západ, ale že město zůstává obklíčené. „Zatlačili jsme Kaddáfího vojska od Misuráty,“ řekl mluvčí rebelů.

Podle agentury AFP nyní rebelové kontrolují klíčovou pobřežní silnici z Misuráty do Tripolisu.

Rebelové se také pokoušejí ovládnout Zintán, který ale stále drží Kaddáfího síly.

Podle Tripolisu v pondělí bombardovala letadla NATO jak Misurátu, tak Zintán. Není jasné, zda ústup od Misuráty je s nálety spojen.

Peklo v Misurátě

O zoufalé situaci v v Misurátě vyprávějí evakuovaní, které odvezla loď do Benghází. Když se naloďovali, byli ostřelováni. [celá zpráva]

Na jednotce intenzivní péče leží v nemocnici lidé s hrozivými zraněními. Jeden je střelen do hlavy, což ho částečně paralyzovalo, dalšímu chybí levá noha, pravou má zlomenou a neobejde se bez dýchacího přístroje. Jiný má zas popálený obličej.

V nemocnici však neleží jen zranění bojovníci, ale také civilisté včetně žen. „Doma jsem se modlila, když dopadla první střela. Krátce poté další střely, jedna po druhé, dopadaly do sousedství a na domy. Dopadlo asi deset střel, každá v odstupu pěti minut,“ řekla Hanan Mohammadová, kterou zranily střepiny. Jedna ze střel zasáhla i její dům, kde se skrývali další členové rodiny. Tři příbuzní zemřeli, ona a její muž přežili.

Hanan Mohamedová dodal: „Všude je krev a destrukce. Viděla jsem mrtvé. Všechno je strašné.“

Reklama

Výběr článků

Načítám