Hlavní obsah

Ve Fukušimě se objevil kouř. Nic znepokojivého, tvrdí vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská vláda a Jaderná a průmyslová bezpečnostní agentura (NISA) na společné tiskové konferenci ujišťovali veřejnost, že kouř detekovaný v sobotu večer v jednom z reaktorů jaderné elektrárny Fukušima není nebezpečný. Příčinou, proč se pára objevila, je podle expertů dočasné zvýšení teploty v reaktoru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

FukušimaVideo: Reuters

 
Článek

Po prozkoumání záběrů z kamer se technici nejprve domnívali, že se v reaktoru vyskytuje černý kouř, který by značil, že někde hoří. To ale na tiskové konferenci upřesnil generální ředitel společnosti TEPCO, která elektrárnu ve Fukušimě provozuje. „Pára vycházející z bazénu skladu vyhořelého paliva se jevila jako černá, kvůli špatnému osvětlení. Po bližším prozkoumání se ale domníváme, že v reaktoru k žádnému požáru nedošlo,“ řekl Junichi Matsumoto.

Tisková agentura Kyodo přinesla informaci, že teplota ve fukušimském reaktoru číslo tři stoupla v sobotu ze 163 na 202 stupňů Celsia, což mohla být příčina zvýšeného výskytu páry v reaktoru.

Společnost TEPCO se rovněž rozhodla, že otevře dveře do problematického reaktoru číslo jedna, aby se sem mohli dostat specializovaní pracovníci, kteří se pokusí reaktor stabilizovat. Podle agentury Kyodo začne TEPCO s výstavbou nového chladícího systému, jakmile budou moci technici v reaktoru bezpečně pracovat. V současnosti se ale zkoumá, jestli otevření dveří reaktoru nebude mít za následek zvýšení stupně radiace.

Japonské úřady v neděli také prohlásily, že Japonsko si zachová svou jadernou energetiku, přestože sám premiér Naoto Kan požádal o uzavření další elektrárny. Zároveň ale uvedly, že Japonsko bude muset přehodnotit využití energie z jádra do roku 2030.

Reklama

Výběr článků

Načítám