Hlavní obsah

Bin Ládin žil v Pákistánu nepozorovaně a v klidu více než sedm let

Po nejhledanějším teroristovi světa pátrali Američané dlouhé roky. Nyní to ale vypadá, že vůdce teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin na útěku vůbec nebyl a nerušeně si žil svůj život. Podle slov jedné z jeho manželek pobýval v Pákistánu nepozorovaně více než sedm let.

Článek

Než byl strůjce teroristických útoků z 11. září 2001 zastřelen, mělo se za to, že Ládin neustále mění místo svého pobytu. To se teď ale podle vyšetřovatelů ukazuje jako lichá informace.

Na začátku americké invaze do Afghánistánu v říjnu před deseti lety se Ládin skrýval v horském jeskynním komplexu Tora Bora. Poté ale žil podle výpovědi jeho ženy Amal al-Sadáh téměř dva a půl roku ve vesnici Chak Shah Mohammad v pákistánském okrese Haripur.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Okolí domu, kde byl zabit Usáma Bin LádinVideo: Reuters

Odtud se v roce 2005 přesunul i se svojí rodinou do třípatrové vily na okraji Abbottabádu, kde dlouhé roky všichni nerušeně žili. Během své výpovědi to uvedla jeho jemenská manželka s tím, že tam s ním celých pět let bydlela, nikdy se ale ani neodvážila ze svého pokoje vyjít, žila tak prakticky v domácím vězení, řekl reportérovi BBC jeden z pákistánských důstojníků.

Amal al-Sadáh byla společně se dvěma dalšími manželkami a několika dětmi Usámy mezi sedmnácti osobami, které pákistánské úřady po útoku Američanů v Abotabádu zatkly. Mezi zadrženými je i dvanáctiletá Safía, nejstarší z bin Ládinových dětí, které útok přežily.

Devětadvacetiletá Jemenka, která je nejmladší z bin Ládinových žen, byla během zásahu americkým komandem postřelena do nohy. Podle ní byl v tu chvíli Usáma ještě naživu. Nejmenovaný pákistánský zdroj rovněž uvedl, že by Amal al-Sadáh mohla být vydána do Spojených států.

Anketa

Myslíte si, že Pákistánci kryli pobyt Usámy bin Ládina na svém území?
Ano
89,7 %
Ne
10,3 %
Celkem hlasovalo 7967 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám