Hlavní obsah

"Dobrá práce," pochválil Obama členy komanda, kteří dostali bin Ládina

– Washington

Se členy speciálního komanda, které zabilo nejhledanějšího teroristu, se v pátek setkal americký prezident Barack Obama. Misi označil za jednu z největších operací v dějinách USA.

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

"Byla to pro mě příležitost jménem Američanů a lidí na celém světě říct 'dobře provedená práce'," prohlásil Obama podle zpravodajského serveru BBC na základně Fort Campbell ve státu Kentucky k asi 2000 vojákům poté, co se soukromě setkal s účastníky akce – oddílem amerického námořnictva SEALS a obsluhou vrtulníků – a udělil jim prezidentské vyznamenání. Varoval zároveň, že boj s teroristy ještě neskončil, ale že Al-Káida bude nakonec poražena.

S členy speciálního týmu se podle mluvčího Pentagonu o den dřív setkal také americký ministr obrany Robert Gates.

Bin Ládin aktivnější, než se myslelo

Data získaná v bin Ládinově posledním úkrytu v pákistánském Abbotábádu prý posilují domněnky, že šéf Al-Káidy se na řízení operací a bojovníků Al-Káidy podílel víc, než se v posledních deseti letech občas myslelo.

Podle nejmenovaného zdroje z oblasti obrany byla bin Ládinovou hlavní prioritou bezpečnost. Zřejmě byl však mnohem aktivnější, pokud šlo o strategické vedení odnoží a buněk v Jemenu a Somálsku. Získané informace pak ukazují, že velitelé Al-Káidy a další představitelé ozbrojeného odboje jsou rozmístěni na celém území Pákistánu, nikoli jen v hraniční oblastech.

Vedle bin Ládina byli v domě v Abbottábádu nedaleko pákistánské metropole zabiti další čtyři lidé. Americké komando pak v objektu zabavilo počítače, disky DVD a písemné dokumenty z domu, ve kterém se bin Ládin ukrýval asi šest let.

Zamýšlený atentát

Podle dřívějších oznámení z nalezených dat dále vyplývá, že Al-Káida zvažovala útoky proti vlakům ve Spojených státech, údajně u příležitosti letošního 10. výročí atentátů z 11. září 2001. Američtí protiterorističtí odborníci jsou ale přesvědčeni, že šlo jen o úvahy, a že přípravám na takový útok nic nenasvědčuje.

Podle činitelů lze čekat, že úřady nové dosud nezveřejněné bin Ládinovy nahrávky a záznam z jeho pákistánské skrýše poskytnou veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám