Hlavní obsah

CIA měla agenty v Abbottábádu, sledovali bin Ládinův dům

Novinky, Alex Švamberk
Washington

Po objevení domu v Abbottabádu, kde byl nakonec zastřelen Usáma bin Ládin, vyslala CIA do tohoto pákistánského posádkového města tým agentů. Měli za úkol získat co nejvíce informací o podezřelém objektu, což vyšlo na desítky miliónů dolarů, prozradili listu Washington Post nejmenovaní američtí představitelé.

Článek

CIA si ve městě zřídila tajnou rezidenturu, kterou používala jako základnu s cílem získat informace o domě, kde by mohl být nejhledanější terorista světa. Najala desítky místních lidí, kteří agenty informovali o každodenních zvyklostech obyvatel podezřelého domu.

K získání informací využila veškeré dostupné prostředky. Nasadila nejen špionážní satelity, ale i odposlouchávací zařízení umožňující zaznamenat komunikaci v domě.

Aktivity byl tak rozsáhlé, že CIA loni v prosinci požádala americký Kongres o povolení přesunout v rozpočtu rozvědky desítky miliónů dolarů právě na tuto operaci.

CIA svou základnu v Abbottábádu opustila těsně před zásahem speciálního komanda, které bin Ládina v noci na pondělí zabilo. "Úkolem CIA bylo najít (bin Ládina)," řekl deníku The Washington Post zdroj z rozvědky. "Práce tajné služby tím skončila a bylo na armádě, aby cíl vyřídila," dodal. Zdroj neuvedl, kolik agentů ve městě působilo a kolik měli konfidentů.

Bin Ládin si podle agentů CIA oslovených listem The Washington Post vybral svůj úkryt chytře. Posádkové město nebylo místem, kde by rozvědka pátrala po šéfovi globální teroristické sítě.

"Abbottábád není místem, kde se ukrývají islámští extremisté, protože to není pevnost. Dávají přednost městům jako Péšávar, Kvéta nebo Karáčí," řekl deníku pod podmínkou anonymity pracovník rozvědky. Navíc to není neklidný region jako kmenová oblast při hranicích s Afghánistánem, na kterou pravidelně už pět let útočí americké bezpilotní letouny,

Bin Ládin se asi podle nejmenovaného amerického představitele domníval, že by USA nečekaly, že by se ukryl v Abbottabádu, zvlášť když dům byl 800 metrů od vojenské akademie. Ve městě jsou dvě posádky.

Podle agentů byl bin Ládin také při skrývání před americkými tajnými službami velmi disciplinovaný. Vzdal se velké ochranky i terénních vozů, s nimiž byl viděn, když ho naposledy zhruba před deseti lety vyfotografoval americký průzkumný bezpilotní letoun.

Foto: Faisal Mahmúd, Reuters

Den po odstřelení Usámy bin Ládina procházejí dva pákistánští vojáci kolem údajného místa činu: v okolí pevnosti v Abbottabádu zaslechli místní obyvatelé přestřelku, při níž Ládin zahynul

Úkryt v Abbottábádu ale přece jen měl slabiny. Přítomnost neznámých lidí z CIA obyvatelům města nepřišla zvláštní, protože sem často přijížděly rodiny vojáků nebo lidé na dovolenou. Jezdili tam i američtí vojáci.

"To byla bin Ládinova Achillova pata. Práci CIA to usnadnilo," řekl vysoký představitel tajné služby. Přesto však museli být při sledování podezřelého domu opatrní, aby šéfa Al-Káidy nevyplašili a on znovu nezmizel.

Foto: Profimedia.cz

Vysoký plot a ostnatý drát chránily pevnost, kde se skrýval Usáma bin Ládin.

Další chyba ve výběru úkrytu spočívala podle jednoho experta i v tom, že dům byl třípodlažní, tudíž vysoký a viditelný z mnoha stran. Dům byl navíc podezřelý i z několika dalších důvodů: přestože byl mimořádně velký, nebyl napojen na internet ani na telefonní síť a odpadky se spalovaly uvnitř.  [celá zpráva]

Kurýr Abú Ahmad Kuvajtí, který nevědomky americké představitele k domu přivedl, a místní ho znali jako Aršada Chána, jezdil se svým bratrem jednou týdně nakupovat potraviny. Vždy si koupili jednu nebo dvě cigarety, nejraději John Players Special, které vykouřili venku. Nikdy nekoupili celý balíček, uvádí deník Guardian s odvoláním na svědka živícího se jako čistič bot.

Je možné, že bin Ládinovi vadilo kouření, je ale možné, že trpěl astmatem, protože v ložnici byl nalezen i spray, který mohl sloužit jako pomoc při záchvatech dušnosti. Nelze ani vyloučit že měl kožní problémy. Spekulovalo se též o nemoci ledvin a nutnosti dialýzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám